Kvinnlig toppjurist hörs efter mordförsök på advokat i Stockholm

En man sköts vid sitt hem på Kungsholmen i Stockholm på fredagsmorgonen och en kvinna sitter anhållen misstänkt för anstiftan till mord. Bild: Pontus Lundahl/TT

Den kvinna som har anhållits misstänkt för anstiftan till mordförsök efter att en advokat skjutits vid sitt hem på Kungsholmen i Stockholm sitter i förhör. Attacken ska ha föregåtts av bland annat en rättstvist. Ingen misstänkt skytt har gripits.

Det var vid niotiden på fredagsmorgonen som mannen, som är i 50-årsåldern, anfölls vid sitt hem i ett flerfamiljshus på Kungsholmen i Stockholm.

Han sköts med flera skott, bland annat i överkroppen, men var tillräckligt talbar för att kunna ge polisen uppgifter att gå vidare med innan han fördes till sjukhus.

Personlig koppling

Mannen arbetar som advokat och uppges ha levt under hot under en längre tid. Polisen misstänker dock inga kopplingar till hans yrkesroll, tidigare våldsbrott eller kriminella miljöer.

Den kvinna som greps efter attacken, och som senare har anhållits misstänkt för anstiftan till mordförsök, har enligt Aftonbladet och Expressen tidigare utretts misstänkt för att ha försökt förmå någon att mörda mannen, som hon också haft kontaktförbud mot. Hon sägs vara en kvinnlig toppjurist.

Bara några dagar före skottlossningen hade dom fallit i en rättstvist mellan mannen och kvinnan – till mannens favör, skriver kvällstidningarna.

Opererad och talbar

Den skjutne mannen opererades på fredagskvällen och Svenska Dagbladet och Expressen har fått besked om att han är vid relativt god hälsa.

– Han mår efter omständigheterna bra och räknar inom en snar framtid med att bli helt återställd. Efter operationen var han vaken och fullt talbar, säger en kollega till SvD.

Skottlossningen och tumultet skedde i rusningstid en vardagsmorgon i huvudstadens centrala delar, inte långt ifrån polishuset, och en rad vittnen har återgivit delar av händelseförloppet. Men ingen misstänkt skytt har gripits.

Vittnen har pekat ut gärningspersonen som en man och en svart suv sågs lämna platsen i hög fart.

Polisen har haft patruller på plats i området kring brottsplatsen under fredagskvällen och lördagen, dels för att skapa trygghet och dels för att ta emot uppgifter.

"Att nu berätta vad som har kommit fram fungerar inte då det kan både försena och försvåra utredningen", säger biträdande polisområdeschef Mattias Andersson i ett pressmeddelande.

Bägge förhörs

Under lördagen hålls ytterligare förhör, bland annat med den anhållna kvinnan. Även den skjutne mannen kommer att höras.

– Traditionellt polisarbete pågår, säger Stockholmspolisens presstalesperson Eva Nilsson till TT.

Senast vid lunchtid på måndag behöver åklagaren fatta beslut om att begära den misstänkta kvinnan häktad eller släppa henne på fri fot.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning