Kvinnlig supporter riskerade fängelse – tände eld på sig själv

När Sverige mötte Iran i Göteborg protesterade delar av publiken mot Irans lagar. Arkivbild. Bild: Thomas Johansson/TT

En iransk kvinna har avlidit efter att ha tänt eld på sig själv. Hon hade precis fått reda på att hon riskerade fängelsestraff för att ha gått på en fotbollsmatch.

Sahar Khodayari drabbades förra måndagen av svåra brännskador till följd av en självbränning utanför domstolen i Teheran. I mars greps hon efter att ha försökt smyga in på en fotbollsarena i Iran, där det är olagligt för kvinnor att gå på matcher.

Nu rapporterar den iranska nyhetssajten Rokna att 28-åringen har avlidit på sjukhus.

Human Rights Watch (HRW) skriver att Sahar Khodayari släpptes mot borgen, men var tillbaka vid domstolen för att hämta sin mobiltelefon. Där ska hon ha fått beskedet att ett fängelsestraff på sex månader väntade. Kvinnans mentala tillstånd – systern berättar att hon led av bipolär sjukdom – ska ha försämrats under tiden i häktet.

Det internationella fotbollsförbundet Fifa har fått kritik för sin slappa inställning till de iranska lagarna.

Sedan den iranska revolutionen 1979 har kvinnor varit kraftigt begränsade från att besöka, bland annat, herrfotbollsmatcher.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning