Kvinnlig krigskorrespondent hyllas i ny film

Efter att Marie Colvin och Remi Ochlik hade dödats i Homs protesterade turiska journalister utanför den syriska ambassaden i Ankara. Arkivbild. Bild: Burhan Ozbilici

Dramadokumentären A private war om den brittiskamerikanska krigskorrespondenten Marie Colvin är en hyllning till den hotade journalistiken.

Det förklarade regissören Matthew Heineman inför en visning på Londons filmfestival.

– Jag kände ett enormt släktskap med henne, och med hennes önskan att ge ansikten åt de stackars oskyldiga civila som är fångade i korselden i dessa geopolitiska områden, sade Heineman till AFP.

Marie Colvin var sedan många år knuten till den brittiska tidningen The Sunday Times när hon dödades i Syrien 2012 under ett bombanfall mot ett mediecenter i staden Homs. Rosamund Pike, bland annat känd för sin roll i Gone girl, spelar huvudrollen i filmen som handlar om Marie Colvins karriär men också om det höga fysiska och psykiska pris som hon betalade för sitt arbete i världens konflikthärdar. Under inbördeskriget i Sri Lanka miste hon synen på ett vänster öga och bar därefter en svart tyglapp för ögat.

A private war går upp på biograferna i USA nästa månad.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning