Journalist som kallade politiker nazist åtalad för ärekränkning – ”Ett hot mot yttrandefriheten”

Journalisten Johanna Vehkoo i tingsrätten i Uleåborg. Bild: Lehtikuva/Timo Heikkala

Uleåborgs tingsrätt behandlar ett ärekränkningsåtal mot en journalist. Målsägande är en högerextrem kommunalpolitiker.

Uleåborgs tingsrätt behandlar på onsdag åtalet mot journalisten Johanna Vehkoo. Vehkoo är åtalad för ärekränkning.

Enligt åtalet gjorde Vehkoo sig skyldig till ärekränkning när hon i november 2016 kallade Uleåborgs stadsfullmäktigeledamot Junes Lokka för rasist och nazist på Facebook.

Enligt åtalet var Vehkoos uttalande inte sakligt och riktade sig inte mot Lokkas politiska verksamhet. Åklagaren yrkar på 15 dagsböter.

Vehkoos försvar bestrider åtalet. Enligt försvaret riktade sig Vehkoos uttalande mot Lokkas politik och inte mot hans person.

Enligt försvaret var Vehkoos uttalande inte felaktigt eftersom Lokka själv beskrivit sig som nazist och rasist i offentligheten.

Försvaret bestrider även Lokkas skadeståndskrav.

En provokativ figur

Junes Lokka är partipolitiskt obunden. Han är invald i stadsfullmäktige från den gemensamma listan Aito suomalainen yhteislista (ASYL). Han är en aktiv videobloggare på Youtube.

Lokka har under åren fått publicitet genom att bete sig vulgärt på sociala medier. I september 2018 dömdes han till 50 dagsböter (300 euro) för hets mot folkgrupp.

Då hade Lokka spridit en text som inte var skriven av honom själv och som var kränkande mot muslimska flyktingar.

Skribenten hade dömts för samma sak redan 2013 och rätten ansåg att spridandet av texten också var ett brott.

Junes Lokka filmade sig själv för en livesändning i rätten. Bild: Timo Heikkala

Förbundet kritiskt

Journalistförbundet anser att rättegången mot Vehkoo är orimlig. Enligt förbundet har Vehkoo varit Lokkas måltavla en längre tid.

– Den absurda rättegången visar att åklagaren, polisen, lagstiftningen och samhället inte kan hantera problemet med hatprat på webben, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Enligt förbundet måste rättssystemet bli bättre på att identifiera situationer då det används för att mobba journalister.

– Journalistens arbete är offentligt och kritik hör till. Trakasserier hör däremot inte till något jobb. De är ett hot mot yttrandefriheten.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning