"Kvinnis" blir supersjukhus - se bilderna

Vattenförlossning. Nya Kvinnkliniken satsar på mjuka metoder. Barnmorskan Henrika von Schantz-Enoksson visar ett av de hjärtformade badkaren. Bild: Kristoffer Åberg

– Det är inte hemtrevligt, men det är trivsamt, lovar barnmorskan Anne Vesterinen när personalen presenterar nya Kvinnokliniken för pressen. Ultramodern teknik, badkar för vattenförlossningar, intensivvård där hela familjen kan delta. Det är en del av det nya.

– Vi har inte försökt göra sjukhuset hemlikt. Alla har ju ett hem och det kan inte ett sjukhus vara, men vi har skapat en så trivsam miljö som möjligt, säger Vesterinen.

Hennes chef överläkare Mika Nuutila håller med.

– Universitetssjukhus betraktas ofta som stora, sterila och industrimässiga. Vi vill visa att vi också behärskar mjuka metoder, säger han och visar på ett av de tre hjärtformade badkaren som betjänar sex förlossningssalar.

Ljust. Familjerummet är dekorerat med ljuskonst. Bild: Kristoffer Åberg

Här kan mamman föda i vattnet med en stjärnhimmel av ledlampor i taket.

– Våra barnmorskor har utbildats i vattenförlossningar så vi kan alltid erbjuda det alternativet också, försäkrar barnmorskan Henrika von Schantz-Enoksson.

– Förlossningar i vattnet är så vackra!

De sexton förlossningssalarna och åtta operationssalarna är rymliga och ljuset flödar in från stora fönster och ledlampor som kan justeras i alla riktningar – och som inte alstrar värme i rummen. Golven är så gott som fria från sladdar. Personal och patienter ska kunna röra sig obehindrat.

Förlossningssal. Onödiga sladdar har gömts bort. Bild: Kristoffer Åberg

Överläkare Jari Sjöberg förevisar operationssalen med stora tv-monitorer i alla riktningar.

– Salen har utvecklats också med tanke på personalens ergonomi. Lamporna belyser exakt rätt ställe på patienten med rätt ljus. Röntgenbilderna printas ut direkt i operationssalen. Vi har nu den allra senaste tekniken, räknar Sjöberg upp.

Tränade. Avdelningsskötare Virpi Lehtikangas intygar att operationsteamen är topptränade. Bild: Kristoffer Åberg

– I kritiska situationer kan teamet i en sal där det görs kejsarsnitt bestå av hela tio personer. Då gäller det för alla att veta vad man gör och var man står, säger avdelningsskötare Virpi Lehtikangas.

De rätta handgreppen har krävt övning, övning och övning i sjukhusets simulatorer. Allt är uttänkt i detalj. Både små och stora patienter ska utan tidsspillan kunna flyttas från en sal till en annan. Förlossningssalar och kejsarsnittssalar ligger på samma våning och en operationssal står alltid i full beredskap.

Beredskap. Barnmorskan kan kalla på rätt hjälp med en knapptryckning. Bild: Kristoffer Åberg

Vid förlossningssalens dörr finns en knappanel med röda, gröna och gula knappar. Men hjälp av dem kan en barnmorska blixtinkalla kolleger om hon eller han behöver flera händer. Är det kris trycker hen på den översta och då går larmet över hela sjukhuset.

En vuxen patient som kommer för ett gynekologiskt ingrepp tas inte in på avdelningen utan slussas direkt från inskrivning till rummet för operationsförberedelser, till operationssalen och vidare till uppvakningssalen.

Mika Nuutila vars förlossningsavdelning beräknas sköta 6 500 förlossningar per år, berättar att personalen senast i dag har tränat på att flytta en nyfödd från avdelningen fyra våningar upp ner till operationssalen.

Topputrustat. Överläkare Jari Sjöberg förevisar operationssalen med ledbelysningar, monitorer och andra toppmoderna manicker. Bild: Kristoffer Åberg

– Vi valde den avdelning som låg längst bort. Från att larmet gick tog det 3 minuter 35 sekunder tills patienten låg på operationsbordet, säger Nuutila stolt.

Huset har planerats mycket utifrån familjernas behov. Det finns bland annat ett litet vardagsrum med pentry. Det kanske viktigaste gemensamma utrymmet för patient och anhörig är uppvakningsavdelningen där mor, barn och far kan vara tillsammans från första stund. Bebisarna, också de som förlossats med kejsarsnitt hämtas genast till mammas bröst. Det försnabbar bevisligen bådas rehabilitering.

Bild: Kristoffer Åberg

På magnetavdelningen blir det tvärstopp vid det allra heligaste, rummet med magnetröntgenapparaten.

– Om någon lyckas tappa så mycket som ett litet gem in i apparaten får vi lov att stoppa upp allt tills det har spårats och plockats bort, illustrerar avdelningsskötare Katja Moberg den känsliga apparaturen.

De senaste dagarna har personalen övat sig på att röntga vattenmeloner i väntan på de första patienterna.

Magnetröntgen. Två nya magnetröntgenapparater för nyfödda och kvinnopatienter. Bild: Kristoffer Åberg

– Vi kan rönta alla mellan tre och hundratrettio kg, lovar överläkare Katja Hukkinen.

Stolta är alla, läkare, avdelningsskötare och barnmorskor. Henrika von Schantz-Enoksson väntar med iver på att redan i dag få ta emot den allra först bebisen.

– I fyra år har vi väntat på den här dagen att få börja jobba i nya fräscha utrymmen. Allt är nytt och förhoppningsvis slipper vi nu mögelproblemen.

Byggproblem

Patienter och personal har hållit till i temporära utrymmen medan den nya flygeln bytts och delar av det gamla sjukhuset har renoverats. Projektet skulle ta 2,5 år, men på grund av att den första byggfirman gick i konkurs försenades projektet med ett och ett halvt år. Det har tagit på personalens krafter och det har kostat miljoner, hur mycket vet man ännu inte.

Sommarfläkt. Avdelningsskötare Katja Moberg och överläkare Katja Hukkinen fick designa väggen i ett av väntrummen. Bild: Kristoffer Åberg

– Det har aldrig hänt sig under min karriär att det ansvariga byggbolaget gått omkull mitt under ett projekt, säger projektchef Carl Sirén vid HNS-Fastigheter Ab.

Hela sjukhusbygget och -renoveringen har kostat 48 miljoner euro och flytten till de temporära utrymmena ett par miljoner till. Bland personalen har det viskats om att den ursprungliga, konkursdrabbade byggentreprenören hade slarvat med bland annat täckningsarbeten så att fuktskadorna blev stora. Sirén dementerar dock de uppgifterna.

– Konkursen kom som en olycklig överraskning. Firman var ansedd och hade grundats redan 1945.

Trivsamt. Luftiga utrymmen med dekorativ konst skapar trevnad på nyrenoverade Kvinnokliniken. Bild: Kristoffer Åberg

Allt klart. I kejsarsnittssalen är allt klart i väntan på den första patienten. Bild: Kristoffer Åberg

Jour för kvinnosjukdomar och förlossningar. Hela Hucs kvinnojour koncentreras till Kvinnokliniken.

Förlossningsavdelning. Förutom vanliga graviditeter sköts alla riskfall inom HNS från och med nu på Kvinnokliniken. Man räknar med 6 500 förlossningar per år i 16 förlossningssalar och sammanlagt 16 500 jourbesök.

Neonatal intensivvårdsavdelning (för nyfödda). Föräldrarna kan delta i vården.

Operations- och anestesiavdelning. Alla Hucs kvinnosjukdomar opereras från och med nu på Kvinnokliniken.

Magnetröntgenavdelning med två apparater. Används främst för nyfödda och gynekologiska patienter.

Modern planering och teknik. I planeringen har man satsat på trivsel och hygien. Personalen deltog i planering och färgval.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning