Kvinnan som stoppade flygplan åtalas – ville förhindra en utvisning

En kvinna som i somras ställde sig upp och vägrade sätta sig på ett flygplan på Landvetter flygplats och på så sätt stoppade utvisningen av en man till Afghanistan har åtalats. Bild: Adam Ihse/TT

Den 21-åriga svenska kvinnan som stoppade ett flygplan i somras har åtalats för brott mot luftfartslagen, enligt Åklagarmyndigheten.

I somras ställde sig kvinnan upp på ett flygplan på Landvetter flygplats för att stoppa utvisningen av en man till Afghanistan och vägrade sätta sig trots upprepade maningar från besättningspersonalen.

Det var den 23 juli som en afghansk man i 50-årsåldern skulle utvisas till sitt hemland. Planet skulle flyga från Landvetter till Istanbul, men kom inte i väg till följd av kvinnans agerande.

Straffet för brott mot luftfartslagen är böter eller fängelse i högst sex månader. Kvinnan åtalas vid Göteborgs tingsrätt.

HBL 27.7.2018 Hon stoppade utvisning: "Jag hade gjort om det"

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46