Kvinnan och sommaren

MONOLOG PÅ KASSETT. Joanna Haartti tolkar diktjaget i Asta Honkamaas prosalyriska texter i hörspelet Olen alkuräjähdys. Bild: Yle

Isabella Rothberg rekommenderar finska radioteaterns nya hörspel, en poetisk monolog som bygger på Asta Honkamaas dikter.

Radioteatteri esittää: Olen alkuräjähdys sänds i Yle Radio 1 på söndag kl. 15.00, repris måndag kl. 21.00

Sinnligt, precist och ofta oerhört roligt gestaltar Asta Honkamaa miljöer, människor och känslor. Ofta vistas hennes diktjag på sommarstället som är fullt av ärvda föremål och ritualer. Morgonkaffet som anger tonen för dagen. Korsorden som varit ifyllda sedan sjuttiotalet. Trasiga krocketspel och badmintonracketar. Bastulaven där anmödrar suttit och öst vatten på de väsande bastustenarna. Deras hattar, filtstövlar och härskna läppstift.

Hörspelet Olen alkuräjähdys (Jag är urexplosionen) bygger på Honkamaas diktsamling Naisen maisema (Kvinnans landskap) från 2014. Honkamaa (född 1984) är utbildad dramaturg vid Teaterhögskolan, men hon arbetar också som regissör och skådespelare. Texterna är intensiva, mustiga, välljudande och som gjorda för högläsning.

I Olen alkuräjähdys förflyttas vi mellan diktjagets olika somrar, sommarstället och staden, glädje, njutning, ilska och ångest, lusten att "demolera en ful ylletröja".

Essi Räsänen, som tidigare bland annat regisserat en minnesvärd uppsättning av Den amerikanska flickan, har skapat ett raffinerat hörspel av Honkanens prosalyriska texter. Diktjaget, tolkat av underbara Joanna Haartti, spelar in sin dagboksliknande monolog på en kassett. Ljudet är avsiktligt burkigt, stämningen är tryckande, sjudande och kvalmig. Blicken är skoningslös. Noga registreras kliande kroppsdelar, förbjudna tankar och handlingar. Atmosfärerna komponeras med element som har en överraskande stark effekt när de möter varandra, till exempel när diktjagets tankar irrar mellan "färsk lakrits" och "en orakad bikinilinje".

Man får lyssna koncentrerat på hörspelet, men det är tveklöst belönande. Tiina Luomas detaljrika, suggestiva ljudbild hänför. Joanna Haarttis röst ackompanjeras av underfundigt utplacerade skärvor av ljud – dova röster, mummel, frasiga chips som mals sönder i munnen. Allt förs samman i ett vilt strömmande tankeflöde som inte sällan tar överraskande riktningar, studsar och ekar i associationskedjor, stannar upp och glider vidare. Ett tickande intellekt som när som helst kan spränga högtalarna.

Isabella Rothberg Teaterredaktör

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning