Polisen: Kvinnan mördades med eggvapen

Ljus har tänts vid Jägarbacken i Ekenäs till minne av mordoffret. Bild: Lina Enlund

I det omskakande mordfallet i Ekenäs berättar polisen att offret och gärningsmannen hade haft ett förhållande och att ett eggvapen har används vid brottet. Svartsjuka kan ha varit ett motiv.

På onsdagen hittade polisen den bil som man letade efter i samband med det misstänkta mordet i Ekenäs på tisdagskvällen. Fyndet gjordes utifrån uppgifter av allmänheten. I bilens närhet hittade polisen en avliden person. Det är sannolikt att det handlar om den för brottet misstänkta personen, men en hundraprocentig identifikation fås förs i samband med den rättsmedicinska undersökningen.

Både offret, en kvinna från Österbotten, och den för brottet misstänkte mannen var i tjugoårsåldern. De var bosatta i Ekenäs. Parterna har tidigare haft ett förhållande som, enligt de uppgifter polisen har, avslutats.

Vissa omständigheter gjorde att polisen beslutade sig för att granska lägenheten på Jägarbacken i tisdags.

– Vi ville få tag på den misstänkte gärningsmannen. Mer kan jag inte säga, säger undersökningsledare, kriminalkommissarie Mats Sjöholm.

I lägenheten hittade man offret avlidet. Offret hade avlidit till följd av yttre skador och i brottet har det använts eggvapen.

I strafflagens 21 kapitel 2 § stadgas det att för att ett brott mot liv ska anses vara mord, så bör det vara begått med berått mod eller på ett synnerligen rått sätt. Enligt båda nämnda förutsättningar, har brottet redan från början undersökts som mord.

Ingen åtalsprövning

En normal förundersökning med allt vad det innebär kommer att göras.

– Enda skillnaden är att vi inte kan höra den misstänkte.

Förundersökningen kommer att fortgå ännu länge, Sjöholm uppskattar att den tar flera månader.

– Brottsplatsundersökningarna har varit omfattande, säger han.

Eftersom den för brottet misstänkte har avlidit så kan man inte skicka ärendet till åtalsprövning. Under förundersökningen försöker polisen bland annat reda ut händelseförlopp och motiv.

– Vi har en uppfattning om motivet men det klarnar under förundersökningen, säger Sjöholm.

Kriminalkommissarie Sjöholm säger till Österbottens tidning och Vasabladet att ett alternativ till motiv kunde vara svartsjuka, i och med att gärningsmannen och offret tidigare haft ett förhållande.

Stöd för personalen

Polisen gick ut med information om att den eftersökte personen var beväpnad och eventuellt farlig. Den misstänkte hade licens till dessa vapen, men de har inte använts i själva brottet.

Under operationen har polisinrättningen i Västra Nyland fått hjälp från Helsingfors polisinrättning samt Gränsbevakningsväsendet.

Fallet är exceptionellt och Sjöholm säger att alla i personalen påverkas, en del mer andra mindre.

– Om någon behöver hjälp så har vi processer för det.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning