En gripen efter den brutala dödsskjutningen i Malmö

Skottlossning utbröt på måndagsmorgonen i Malmö. Bild: Johan Hallnäs/TT

En kvinna i 30-årsåldern sköts till döds på öppen gata i stadsdelen Ribersborg i Malmö. Enligt vittnen hade hon ett barn i famnen. En man har gripits för delaktighet i mordet.

Flera personer slog larm strax före klockan 10 på måndagsförmiddagen svensk tid om att flera skott hörts. Enligt uppgifter i flera medier bar kvinnan ett barn i sin famn när hon sköts.

Under eftermiddagen kunde en man gripas och senare under kvällen förhöras.

– Jag kan inte säga om han är misstänkt för själva mordet eller om han är inblandad på något annat sätt, säger Mattias Sigfridssson vid polisen i Malmö till SVT Nyheter Skåne.

Ytterligare två personer fördes till sjukhus efter skottlossningen, men de är inte skadade.

– Vi har många och goda vittnesuppgifter. Vad som har hänt klarnar efter hand som det kommer in fler. Men de kommer fortfarande in, så innan alla vittnen blivit hörda vill vi inte gå ut med vad andra vittnen har sagt, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisens ledningscentral, på måndagseftermiddagen.

Skytten filmad

Persson vill inte säga om en eller flera gärningsmän varit inblandade, men bilder på en eventuell gärningsman med vapen har publicerats, bland annat hos SVT.

45 minuter efter skottlossningen larmades polisen om en bilbrand i stadsdelen Lorensborg i Malmö.

– Vi vet inte om händelserna har något samband, men kommer att utreda om det är så. Det ligger nära i både tid och geografi, så det kan vara av intresse, säger Calle Persson.

På måndagseftermiddagen uttalade sig statsminister Stefan Löfven (S) om det som skett i Malmö.

"En kvinna i Malmö har skjutits tills döds på öppen gata där hon befann sig med sitt barn. Det är en ofattbart grym handling, som väcker avsky hos mig och i hela landet. Detta har ingenting i vårt samhälle att göra", säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Den svenska inrikesministern Mikael Damberg (S) betecknar dådet som avskyvärt:

– Det är ett barn som förlorat sin mor. Det sker på öppen gata. Vi har sett flera skjutningar i offentlig miljö, men det är klart att bilden av ett barn som hålls i famnen av en mor som skjuts ihjäl, det är väldigt tydligt, väldigt kraftfullt. Det är avskyvärt.

Ministern träffar polisen

Damberg ska försöka träffa Malmöpolisen på onsdag, då han har en resa till Malmö planerad sedan tidigare.

TT: Att man skjuter ihjäl en kvinna inför så många vittnen, tyder inte det på att gärningsmännen inte är rädda för att åka fast?

– Man ska inte spekulera motivet eller exakt vem som är gärningsman, men man kan konstatera att mycket av skjutningarna och sprängningar har hittills haft kopplingar till kriminella miljöer. Jag är helt säker på att polisen är fast besluten att sätta fast den eller de som gjort detta, säger Damberg.

Kristersson: Ren avrättning

Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson reagerar starkt på det som hänt.

– Jag känner mig otroligt upprörd. Det är en ren avrättning på öppen gata mitt på dagen i Malmö. Det bekräftar en känsla av att vi håller på att förlora ett krig mot de gängkriminella, och den kontrollen måste återtas, säger han till TT.

TT: Hur gör man det?

– Det finns inga genvägar. Jag tycker att vi i grund och botten har lagt de förslag som krävs. Det vill säga, fler poliser och längre straff. Där måste man börja.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning