Kvinna parkerade fel – tvingas betala 46 000 euro

Tvisten om parkeringsrutorna blev dyr för kvinnan. Bild: Mostphotos

Kvinnan uppger att hon trodde sig parkera i en parkeringsruta som hon hyrt på gården till en fastighet i centrala Helsingfors. Helsingfors hovrätt har gett sin dom i fallet.

Den privata parkeringsövervakningsföretaget Parkkipate Ab hade skrivit ett avtal med Helsingfors stad gällande området vid nerlagda Maria sjukhus.

Bland annat Ilta-Sanomat skriver om tvisten.

Avtalet gällde ändå inte de parkeringsrutor som hörde till personer som bodde i fastigheten. Den 35-åriga kvinnan hade hyrt ruta nummer sex. Problemet var bara att det fanns en ruta sex till.

Enligt skriftlig bevisning och vittnesmål finns Auroralinnas parkeringsrutor, och med dem hade damen avtal, i den södra ändan av sjukhusområdet och inte framför huset där hon bor.

Påföljden blev att kvinnan parkerade sina två bilar i fel ruta i nio månaders tid. Parkkipate gav hennes parkeringsbot 184 gånger, varje bot låg på 60 euro.

Parkkipate krävde damen på drygt 11 000 euro i parkeringsböter för att hon felparkerat sin Volvo S80 och BMW 320.

Kvinnan vägrade betala och meddelade att räkningen är obefogad. Hon hävdade att hon inte har parkerat fel och att hon inte har något avtal med företaget.

Kvinnan hävdade också att hon inte ens har två bilar i bruk och att bilen hon använder har flera innehavare. Hon hade också skriftligt kontaktat Parkkipate och bett dem sluta "lappa" henne. Hon tyckte att Parkkipates agerande var fräckt och saknade moral.

Parkkipate ansåg att kvinnan parkerat bilarna och att man bara utförde sitt jobb.

Helsingfors tingsrätt fann att det mellan föraren och parkeringsfirman fanns ett gällande avtal. Därmed hade företaget rätt att bötfälla kvinnan.

I frågan om vem som kört och parkerat bilarna fann tingsrätten damen vara innehavare till den ena bilen och att hon brukade parkera framför det hus hon bodde i. Tingsrätten trodde på Parkkipates bevisning.

Tingsrätten fann det möjligt att kvinnan misstagit sig på var parkeringsrutorna fanns men att det misstaget saknar juridisk betydelse.

Kvinnan fann sig inte i tingsrättens domslut utan överklagade domen till Helsingfors hovrätt. Där konstaterade hon att hon misstagit sig om var parkeringsruta sex finns, och krävde att tingsrättens dom hävs. Hovrätten ändrade inte på tingsrättens dom, det beslutet gav hovrätten på måndagen. Kvinnan kan be om att få överklaga till Högsta domstolen.

I och med att kvinnan förlorade tvisten måste hon betala samtliga omkostnader, både juridiska och utredningskostnader. Enligt Ilta-Sanomat uppgår de till 32 000 euro. Parkeringsböterna och inkassoutgifterna uppgår till 14 000 euro. Därmed tvingas kvinnan betala 46 000 euro.

Också Helsingin Sanomat skriver om fallet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning