Kvinna på utedass biten av björn

En kvinna blev biten på ett utedass, sannolikt av en björn. Här är en annan amerikansk svartbjörn. Arkivbild. Bild: Robert F. Bukaty/TT-AP

En kvinna som bet ihop i kylan på ett utedass i Alaska, USA, blev plötsligt biten själv. Av allt att döma var det en björn som låg i bakhåll.

– Jag satte mig bara ned och den där saken bet mig direkt. Jag hoppade upp och skrek, skrek efter min bror, säger Shannon Stevens till Alaskatidningen Anchorage Daily News.

Stevens blödde ur ett sår på ena skinkan och hennes bror sprang ut med en ficklampa. Han berättar för tidningen att han lyste ned i latrinen och fick syn på ett stort, mörkbrunt björnansikte, "stort nog att fylla hålet".

De sprang därifrån och när de gick ut igen dagen därpå var djuret borta. Dasset är byggt på en förhöjning och det visade sig finnas ett hål under det, stort nog för till exempel en björn. Därifrån ledde spår, som viltexperter vid delstatsmyndigheterna bedömer lämnats av en björn.

Troligen en svartbjörn, säger biologen Carl Koch till lokala medier, och berättar att en sådan siktats i närheten i närtid.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning