Kvinna köpte rekordmuminmuggen – säkerhetsteam verifierade köpet på 23 800 euro

Muminmuggen simhopp med snäckskal är en prototyp som aldrig kom ut på öppna marknaden. Endast ett fåtal finns kvar. Bild: Arkivfoto/Tradera

En kvinna som vill vara anonym har köpt muminmuggen Simhopp med snäckskal för 23 800 euro. Auktionssajten bekräftar att transaktionen är unik.

Nu är det bekräftat: muminmuggen Simhopp med snäckskal har sålts för 23 800 euro (236 478 kronor) på den svenska auktionssajten Tradera. Muggen med utropspriset 17 600 euro gick upp i värde med över 6 000 euro under budgivningen.

– Det här är den dyraste muminmuggen som någonsin sålts på Tradera. Den som fram tills nu var den dyrast sålda muggen såldes i februari 2018 för 84 900 kronor. Det här är ett jättestort kliv uppåt, säger Sofia Hagelin som är pressansvarig på Tradera.

– Just den här muggen har aldrig tidigare sålts på Tradera. Den bedöms vara mycket mer sällsynt än Fazermuggen.

Under söndagsmorgonen arbetade Tradera med att verifiera köpet och kontrollera att köparen var seriös. Bolagets säkerhetsteam kontaktade köparen för att se att allt stod rätt till.

Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera, bekräftar att muminmuggen som nu sålts är den dyraste som någonsin sålts på Tradera. Bild: Tradera

– Vi har talat med henne, och försäljningen är OK. Men hon vill absolut inte uttala sig till media.

Hur vanligt är det att ert säkerhetsteam måste verifiera sådana här köp?

– När beloppen är så här höga vill vi såklart alltid vara säkra på att den som har bjudit högst är en seriös budgivare. Men vad det gäller muminmuggar har jag för mig att det här är första gången det har skett, säger Hagelin.

Hon berättar att det nog förekommit bedrägerier för ett antal år sedan. Då fanns det problem med förfalskade muminmuggar på marknaden

– Men de har städats bort från marknaden, säger hon och tilläggar att det inte är vanligt med bedrägerier med muminmuggar.

Muminmuggen Simhopp med snäckskal är en prototyp av muggen Simhopp från 2006. Prototypen kom aldrig till försäljning, eftersom Tove Janssons arvingar inte godkände motivet.

Säljaren för muggen som nu såldes har uppgett att muggen är oanvänd. Säljaren finns i Haparanda.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning