Kvinna i grekiskt läger coronasmittad

Lägret Moria på den grekiska ön Lesbos – ett av de läger som pekats ut som extra sårbara för covid-19. Arkivbild. Bild: Aggelos Barai

En asylsökande kvinna från ett läger nära den grekiska huvudstaden Aten har testat positivt för covid-19. Smittan upptäcktes i samband med att kvinnan förlöstes på ett sjukhus inne i staden.

Innan kvinnan togs till sjukhuset hade hon befunnit sig i lägret Ritsona, beläget drygt åtta mil norr om Aten.

Detta är det första bekräftade fallet av covid-19 hos en person som bor i ett grekiskt läger för asylsökande.

I Grekland har hittills över 1 200 personer bekräftats smittade och nästan 50 personer har avlidit till följd av viruset.

De tältläger, där tusentals av landets asylsökande bor under trånga och osanitära förhållanden, har pekats ut som extra utsatta vid eventuell smittspridning.

För att förhindra att smittan sprids har sedan tidigare hårda rörelserestriktioner införts för de som reser in och ut ur lägren.

Det är ännu inte säkert om kvinnan smittats inne i lägret.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning