Kvinna hoppade från brinnande lägenhet på Mechelingatan

En kvinna skadades allvarligt efter att ha tvingats hoppa från fjärde våningen i ett höghus i Bortre Tölö. Räddningsverket tog emot henne med en räddningsmadrass.

Läs också: Orsaken till branden på Mechelingatan fortfarande oklar

Branden bröt ut i en enrummare på Mechelingatan 43 i Tölö vid 17-tiden på eftermiddagen.

– Då vi anlände till platsen hängde en kvinna ut genom fönstret och skrek att det brinner och att hon måste hoppa. Hon lär ha hängt där i flera minuter, berättar jourhavande brandmästaren Tommi Sivula.

Räddningsverket tvingades fatta ett snabbt beslut mellan att veckla ut räddningsmadrassen eller fälla ut stegen.

– Röken vällde ut genom fönstret. Vi hade inte så mycket tid så vi tog madrassen och uppmanade kvinnan att hoppa, vilket hon gjorde i sista stund.

Kvinnan skadades i fallet då hon träffade det utstående taket till husets ytterdörr längst ner. Enligt Sivula hade hon fått både rök- och brännskador. Hon vårdas nu på Tölö sjukhus.

Lägenheten totalförstördes i branden, och rök spred sig även till flera närliggande lägenheter. Sex personer hade andats in rök, varav en fördes till sjukhus för kontroll. Hela huset evakuerades, men enligt Sivula har alla nu kunnat återvända.

– Vi lyckades snabbt få branden under kontroll.

Han bedömer att hoppet från fjärde våningen var kring 18 meter högt. Enligt Sivula är det rätt ovanligt att brandkåren tvingas använda räddningsmadrass.

– Oftast brukar man hinna ut genom ytterdörren.

Polisen utreder brandorsaken och informerar mer om fallet senare. Enligt jourhavande kommissarien har man ännu inte kunnat undersöka lägenheten ordentligt efter branden.

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00