Kvinna häktad för massiv hundsmuggling

Hundarna har sålts som rashundar även om det inte varit fallet. Kvinnan hävdade att hundarna var av rasen American Bully, men det stämmer inte. Bild: Pixabay

Polisen misstänker att en kvinna olagligt fört in hundar till Finland och sålt dem vidare. Enligt polisen finns det skäl att misstänka att hundarna har lidit under transporten.

Birkalands tingsrätt häktade en kvinna misstänkt för bland annat grovt djurskyddsbrott och bedrägeri på tisdagen. Fallet gäller införsel och försäljning av tiotals hundar.

Kvinnan och hennes man tog in hundarna från Spanien. Paret har inte haft de dokument som krävs för att importera hundar och dessutom har hundarna behandlats på ett sätt som strider mot lagen.

– Det har funnits brister i transporten som antyder att hundarna har lidit, säger förundersökningsledaren, kriminalöverkommissarie Jari Kinnunen.

Hundarna har förts in i landet med flygplan och bil. Polisen misstänker att verksamheten började redan 2014 och totalt handlar det om tiotals hundar.

Bedrägerimisstankarna hänger ihop med att hundarna har sålts som rashundar även om det inte varit fallet. Kvinnan hävdade att hundarna var av rasen American Bully, men det stämde inte. Hundarna har sålts för 1 000–1 200 euro per styck.

– Vi tog emot första polisanmälan i februari 2017 och inledde en utredning. Men sedan försvann de misstänkta till Spanien och utredningen stannade, säger Kinnunen.

Kvinnans man är inte finsk medborgare. Han befinner sig för tillfället i Spanien. Ursprungligen kom polisen paret på spåren efter att veterinärmyndigheterna slog larm.

Greps på flygplatsen

Polisen grep kvinnan under helgen då hon anlände till Finland med flyg. Även då hade hon några hundar med sig.

Det är ovanligt att djurskyddsbrott leder till häktning. Enligt Kinnunen måste man betrakta fallet som en helhet.

– Här ingår även tiotals bedrägerier, inte bara djurskyddsbrott. Dessutom är maximistraffet för grovt djurskyddsbrott ganska häftigt, så det är också en grund i sig.

Grovt djurskyddsbrott kan ge upp till fyra år fängelse. Polisen fortsätter utreda fallet. Härnäst följer förhör med kvinnan.

– Så småningom blir det också aktuellt att begära handräckning av den spanska polisen för att komma åt mannen, säger Kinnunen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning