Kvinna födde på busshållplats i Helsingfors

Polisen hjälpte till vid en förlossning som inträffade på en busshållplats vid Forsbyvägen i Helsingfors under veckoslutet. Bild: Polisen

Ett barn föddes under lite ovanligare omständigheter i helgen: i en personbil som var parkerad på en busshållplats i Kottby i Helsingfors.

Den äldre konstapeln Janne Korhonen råkade av en händelse bevittna förlossningen som ägde rum natten till söndag, då det var närmare tio minusgrader ute. Korhonen beskriver den snabba förlossningen i ett offentligt Facebookinlägg, som också delats av Polisinrättningen i Helsingfors.

Korhonen, som höll på att avsluta sitt skift vid klockan 1.30, körde tillsammans med sin kollega mot Polishuset i Böle, när han såg personbilen med blinken på, parkerad vid en busshållplats.

Förlöste i bilen

Mannen som satt på huk vid den öppna dörren på passagerarsidan berättade lugnt för polisen att förlossningen var i gång. Paret var på väg till Kvinnokliniken men fick stanna akut på vägen.

Mannen hade precis hunnit ringa nödcentralen. En stund senare anlände en läkare och ett förstavårdarteam för att slutföra förlossningen. De hann ändå inte flytta över kvinnan till ambulansen, hon var fortfarande i bilens framsäte när barnet föddes. "Det gick kanske tio sekunder och en livlig och skrikande pojke kom till världen", skriver Korhonen på Facebook.

Läkaren lät den nyblivna pappan klippa av navelsträngen. Korhonen beskriver att föräldrarna trots den ovanliga situationen förhöll sig väldigt lugna. Familjen flyttade över till ambulansen för kontroll och åkte sedan vidare till Kvinnokliniken. Korhonen beskriver upplevelsen som fantastisk.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning