Burkiniförbud kritiseras fränt

En tunisisk kvinna iklädd burkini. I Frankrike har kvinnor fått böter efter att burkinin förbjudits på många håll. Bild: Fethi Belaid

Efter att franska städer infört burkiniförbud kommer nu alltfler rapporter om polistillslag. Minst två fall där påklädda kvinnor på stränder hotats av polis med pepparsprej har rapporterats.

– Det är djupt diskriminerande och vittnar om vilket otroligt obehagligt samhälle vi närmar oss i Europa där man ställer grupper mot varandra, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg till TT.

Europeiska medier rapporterar om minst två fall där påklädda kvinnor på stränder hotats med pepparsprej av polis. Enligt brittiska The Sun gav beväpnad polis 34-åriga Siam en bot på 10 euro för att hon hade klädsel som liknade en burkini (en täckande baddräkt) på stranden vid Promenade des Anglais i Nice. Tidningen publicerar bilder som uppges visa händelsen, och rapporterar också om ett liknande fall i Cannes.

Upp i rätten

Bland andra människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) går till storms mot polisinsatserna, och hashtagen #WTFFrance (vilket ungefär betyder "vad i helvete Frankrike") går het på Twitter.

Nyhetsbyrån AFP har fått se Siams bot, som är formulerad som att hennes klädsel inte "respekterar moral och sekularism".

Enligt vissa vittnesuppgifter i medier ska poliserna i de aktuella fallen ha hejats på med rasistiska slagord från andra strandbadare.

Ett ögonvittne berättar enligt The Guardian hur folk ropade "gå hem" och applåderade polisen medan kvinnans dotter grät.

Förbuden mot den heltäckande baddräkten burkini ska på torsdagen tas upp i Statsrådet, Frankrikes högsta administrativa domstol (som motsvarar svenska Högsta förvaltningsdomstolen).

Den franska muslimska organisationen CFCM vill ha ett akut möte med inrikesminister Bernard Cazeneuve om den bittra debatten om burkiniförbudet. CFCM säger sig vara oroat över den riktning debatten tagit och ledaren Anouar Kbibech skriver i ett uttalande om "ökad rädsla för stigmatisering av muslimer i Frankrike".

Islamofobi får utrymme

Anne Ramberg reagerar mycket starkt på bilderna där fransk polis får en kvinna att ta av sig plagg på en strand.

– Att behandla människor, kvinnor, på det här sättet med stöd av lagstiftning och rättstillämpning och att uniformerade poliser ska tvinga en kvinna att klä av sig på stranden – det är ju närmast häpnadsväckande, säger hon.

Ramberg tycker att utvecklingen i Europa är djupt obehaglig, och att islamofobin tillåts att få utrymme.

Hon säger att tillämpningen av regelverken är upprörande, men upprörande är också grundorsaken – att burkini-förbuden införs.

– Redan det finns det anledning att vara väldigt kritisk till.

Kamp mellan krafter

Pernilla Ouis, docent i hälsa och samhälle med inriktning på etniska relationer vid Malmö högskola, menar att burkinin – som designades 2003 – i sig är ett tecken på integration och anpassning. Hon säger att en kamp mellan sekulära och fundamentalistiska krafter i Frankrike ligger bakom förbuden.

Dessutom kan det finnas kommersiella intressen som vill få bort religiösa plagg från stränderna, av rädsla för att andra människor kan skrämmas bort, säger Ouis.

– Man vill inte ha muslimer som ser ut på det viset där. Man vill ha muslimer som går klädda i vanlig baddräkt – det är fine. Det är inte islam som sådant, man vill sätta ner foten och säga det är det här som gäller här.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03