Kvinna dog i en cell på Åbo polisstation

En kvinna i 50-årsåldern dog på måndagskvällen i en cell på Åbo polisstation. Polisen utreder nu händelsen internt.

Kvinnan fördes till cellen kvart över nio på måndagskvällen och en dryg timme senare märkte en väktare att hon var livlös. Trots personalens återupplivningsförsök dog kvinnan på Åbo polisstation.

Kriminalöverkommissarie Jari Riiali från polisinrättningen i Sydvästra Finland är förtegen om detaljerna kring händelsen och avslöjar inte varför kvinnan fördes till polisstationens cell.

– Jag kan inte säga annat än att det baserade sig på polislagen, säger Riiali.

– Mer än det kan jag inte prata om det här. Polisinrättningen i Inre Finland utreder händelsen och vi här i Åbo kan inte kommentera fallet.

Sällsynt med dödsfall

Cellerna på Åbo polisstation hör till överkommissarie Timo Malinens ansvarsområde. Malinen säger att dödsfall i celler är extremt sällsynta.

– Det kan gå flera år utan att något sådant händer. Jag kommer inte ihåg när det senast hänt i Åbo, säger Malinen.

Malinen säger att polisen, och i vissa fall också ambulanspersonal, gör en bedömning av en människas hälsotillstånd innan denne låses in i cellen.

– Jag skulle inte kalla det här för ett misslyckande men det är sant att en människa dött i vår cell trots att vi alltid gör en bedömning. Allt går helt enkelt inte att förutse, säger Malinen.

– Jag kommenterar inte detta enskilda fall men på ett allmänt plan är sjukdomsanfall antagligen den vanligaste orsaken till dödsfall i celler. Även huvudskador kan vara väldigt svåra att upptäcka, och i vissa fall kan alkoholförgiftning leda till döden.

Malinen säger att nivån på övervakningen av cellerna beror på antalet klienter och på deras tillstånd. Han tillägger att alla tillnyktringsceller på Åbo polisstation har kameraövervakning.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03