Kvinna avrättad i omstritt fall i USA

Demonstranter mot dödsstraff nära fängelset i Indiana. Bild: Joseph C Garza/The Tribune-Star/AP/TT

Lisa Montgomery har blivit den första kvinnan sedan 1953 att avrättas federalt i USA. Efter många turer har dödsstraffet nu verkställts i ett fängelse i delstaten Indiana.

In i det sista pågick en juridisk dragkamp. En domare beordrade häromdagen paus på grund av uppgifterna att Lisa Montgomery lider av mentala hälsoproblem och inte kunde förstå regeringens skäl för avrättningen. Montgomery har erkänt sin skuld men hennes advokat ansåg att hon förtjänade strafflindring då hon länge lidit av ohälsa.

Men sedan åklagarsidan överklagat revs beslutet upp och Montgomery avrättades tidigt onsdag morgon, finsk tid. Hon dömdes 2007 för kidnappning och mord på en höggravid kvinna i Missouri.

Ytterligare två avrättningar är planerade under Donald Trumps sista dagar som president. De skulle verkställas under veckan, men har skjutits upp efter att de två dömda personerna drabbats av covid-19.

Genomförs de planerade avrättningarna kommer staten att ha tagit 13 personers liv under Trumps tid i Vita huset. Det kan jämföras med tre under perioden mellan 1988, då det federala dödsstraffet återinfördes efter att 1972 ha förbjudits av Högsta domstolen som grundlagsvidrigt, och Trumps tillträde.

Statliga avrättningar har förekommit i USA sedan 1790-talet. 1972 förbjöds de som grundlagsvidriga av Högsta domstolen – för att återupptas 1988.

Dödsstraff finns på både federal nivå och på delstatsnivå, men de federala är mer sällsynta. Under 2019 avrättades 22 människor i USA:s delstatsfängelser. Mellan 1988 och 2019 genomfördes endast tre federala avrättningar, samtliga under president George W Bush. En av dem var Timothy McVeigh, som dömdes för bombdådet mot en federal byggnad i Oklahoma City 1995 som dödade 168 människor, varav 19 barn.

Olika typer av moratorium och granskningar av det federala dödsstraffet har förekommit efter 2003. Trumpstyret har dock pressat på för att fler straff ska verkställas, efter att presidenten efterfrågat hårdare straff för våldsbrott. I somras genomfördes den första federala avrättningen av tio hittills under Trumpstyret. Ytterligare tre är planerade innan presidentens mandatperiod löper ut den 20 januari.

Amerikanernas stöd för dödsstraffet har dalat de senaste åren. 60 procent säger sig föredra livstids fängelse före dödsstraff för en person som döms för mord, enligt en Gallupundersökning från i fjol.

Det finns också studier som slår fast att dödsstraffet är diskriminerande, det vill säga att svarta i högre grad döms till döden än vita.

Källor: Death Penalty Information Center, BBC, Amerikaanalys, Gallup

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning