Kvarter i Arabiastranden höjer profilen

Tävlingsjuryn ansåg att det nya kvarteret i Arabiastranden blir områdets hjärta. Bild: Verstas Arkkitehdit Oy

Vinnare i arkitekturtävlingen för industrikvarteret i Arabiastranden är två förslag vars idéer ska ge området ett nytt ansikte.

De vinnande förslagen heter Frank och Kilta. Båda förslagen innehåller visioner av hus som byggts på höjden och som på avstånd bildar landmärken i Arabiastranden.

Tävlingen ordnades av försäkringsbolaget Varma som investerar i bygget. Varma äger kvarteret och det planerade bygget är en av deras största fastighetsplaceringar i Helsingfors.

– Utgångspunkten var att industrikvarteret ska fungera som en aktiv port för hela området. Vi fick nya modiga idéer för hur vi ska utveckla kvarteret och med hjälp av dem kan vi göra det levande, mångsidigt, aktivt och gemensamt, säger placeringschef Ilkka Tomperi från försäkringsbolaget Varma i ett pressmeddelande.

Försäkringsbolaget bjöd in nio arkitektbyråer att utveckla idéer för kvarteret. Av de nio valdes Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy med arkitekterna Selina Anttinen och Vesa Oiva som stod för förslaget Frank, samt arkitektbyrå Verstas Arkkitehdit Oy med arkitekterna Ilkka Salminen, Jussi Palva, Riina Palva och Väinö Nikkilä med förslaget Kilta.

De fungerande idéerna och det arkitektoniska uttrycket i de vinnande förslagen var tävlingens bästa. Genom att sammanföra dem kan kvarteret utvecklas till stadsdelens hjärta, ansåg juryn.

För kvarteret finns visioner om nya bostäder för alla åldrar, designaffärer, verkstäder för skapande arbete, bastu, affärslokaler, kaféer, restauranger, en stormarknad samt hälsoservice och lokaler för motion och idrott. Yrkeshögskolan Metropolia flyttar hit medan Fiskars, pop- och jazzkonservatoriet och de nuvarande designbutikerna samt biblioteket stannar kvar i området.

Nu inleds skedet då man bereder ändringar detaljplanen och bestämmer vilka hus och vilken verksamhet som placeras kvarteret. Planeringen görs i samarbete med arkitekterna, användarna och områdets invånare.

Kvarteret gränsar till Arabiagatan, Designergatan och Tavastvägen.

I det nya kvarteret bygger man höga hus som ger en ny profil åt Arabiastranden. Bild: Anttinen Oiva Arkkitehdit oy

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning