Kvarkenfärjan byggs i Raumo

Det blir varvet i Raumo som får bygga den nya färjan för passagerartrafiken över Kvarken.

Styrelsen för bolaget Kvarken Link meddelar på fredagen att man beslutat ingå ett intentionsavtal med Rauma Marine Constructions om byggandet av en passagerarfärja för rutten Vasa-Umeå.

Ordföranden för Kvarken Link, stadsdirektören i Vasa, Tomas Häyry säger i ett pressmeddelande att han är nöjd med att man nu kommit till skott.

– Från styrelsens sida vill vi meddela ett stort tack till alla som medverkat för att få fram en lösning till gagn för de framtida relationerna mellan Österbotten och Västerbotten och för vårt näringsliv, säger Häyry.

Kvarken Links fartyg ska kunna ta 800 passagerare och ha en lastkapacitet på 1 500 filmeter för långtradare.

Fartyget planeras bli så miljövänligt som möjligt. Det ska bland annat kunna använda såväl marindiesel som flytande naturgas som drivmedel. Även den biogas som redan nu produceras i Vasaregionen ska kunna användas som bränsle.

Bolaget Kvarken Link ägs av Umeå kommun och Vasa stad. De bägge kommunerna har gemensamt upprätthållit trafiken över Kvarken sedan 2013. Ända sedan start har man planerat för en ny färja som ska ersätta det gamla fartyget som nu trafikerar rutten.

Fartyget har en prislapp på 120 miljoner euro och ska levereras senast i april 2021.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning