Kvalspelarens historiska succé i Paris

Nadia Podoroska kan knappt tro att det är sant, att hon som kvalspelare nått semifinal i Franska mästerskapen. Bild:

För första gången i Franska mästerskapens historia har en kvalspelare nått semifinal i damturneringen.Nadia Podoroska slog överraskande ut tredjeseedade Elina Svitolina i raka set.– Jag har svårt att finna orden, säger argentinskan efter 6–2, 6–4.

Att Nadia Podoroska är rankad 131:a bland världens tennisspelare och att hon före årets Paristurnering aldrig någonsin vunnit en match i grand slam-sammanhang syntes det inte mycket av i kvartsfinalen.

23-åringen gjorde processen kort med den betydligt mer rutinerade ukrainskan Elina Svitolina.

– Tillsammans med mina tränare har vi gjort ett jättebra jobb under coronakarantänen. Jag har tränat mycket och hårt och jag tror att det syntes i dag, säger Podoroska som hade lite svårt att förstå vad hon ställt till med.

– Jag har svårt att finna orden så här efter matchen, säger hon.

Nadia Podoroska är den första argentinska spelaren att nå semifinal i Franska mästerskapen sedan 2004. I den kommande semin ställs hon nu mot Iga Swiatek. Polskan slog ut italienska Paola Suarez i två raka set, 6–3, 6–1. Blott 19-åriga Swiatek har heller aldrig tidigare i karriären tagit sig så här långt i en grand slam.

Maratonmatch tog Schwartzman till Parissemi

Kvartsfinalen på centercourten i Paris utvecklade sig till en riktig långkörare. I fem timmar höll de på, argentinaren Diego Schwartzman och österrikaren Dominic Thiem. De fyra första seten var riktigt jämna, men i det femte och avgörande hade tolfteseedade Schwartzman lite mer krafter. Han vann med setsiffrorna 7–6, 5–7 6–7, 7–6, 6–2.

– I andra och tredje set höll jag på att bli galen. Jag skrek åt mig själv för jag missade så många chanser, säger han i segerintervjun.

– Men kom igen, jag var värd att vinna i dag.

Segern innebär att 28-årige Schwartzman för första gången i karriären är framme i semifinal i en grand slam-turnering. Dessutom kan han skryta med att han har slagit ut sin goda vän Thiem ur turneringen.

– Han är min bästa vän, jag har otroligt mycket respekt för honom. Dominic är en av de bästa spelarna, säger Schwartzman.

I semifinalen ställs Schwartzman mot antingen den tolvfaldiga mästaren Rafael Nadal eller den italienska tonåringen Jannik Sinner.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning