Kvalpremiären visade Finlands nya mod – Skrabb: "Har tro på att vi kan hitta lösningar"

Simon Skrabb säger att det är skönt att vara tillbaka i landslaget efter sin frånvaro i mars. Bild: Mats Ahlnäs/SPT

Landslaget har byggt upp en tro på framgång. När Simon Skrabb kom in i laget var det annorlunda. "Då handlade det om att vi inte skulle skämma ut oss ännu mer", säger han.

Finlands EM-kvalmatch mot Bosnien-Hercegovina är en vägvisare för resten av landslagsåret.

Kanonläge eller ett stort avstånd att kapa inför hösten? Menyn är tillspetsad, men spelarna är lugna. Det senaste årets resultat har sänkt anspänningsnivån.

– Våra landslagsresultat och spelarnas framfart i klubblagen har skapat det här. Det är lite upphajpat i stället för att vi är nertryckta i stövlarna, säger Simon Skrabb.

Skrabb gjorde sin första landslagsstart hösten 2017. Då var läget ett annat.

– Det kvalet var dött och det handlade ungefär om att vi inte skulle skämma ut oss ännu mer. Nu har vi byggt upp något och verkligen gett oss själva möjligheten.

Han tycker att EM-kvalpremiären mot Italien i mars var ett utmärkt exempel på det. Finland förlorade matchen, men spelade inte så försiktigt.

– Många trodde säkert att vi skulle försvara och slå långt, men vi spelade kort, hittade spelvändningar och hade bollinnehav. Vi tror på varandra och tar ansvar.

Tror du att Finland hade vågat spela så för ett par år sedan?

– Jag kommer ihåg när Hasse Backe var tränare och ställde upp med en fembackslinje och mittbackar på mittfältet mot Kroatien. Det ger ju ingen tro på att laget ska klara sig. Då blir ju tanken mer att "de är bättre, vi försvarar och hoppas på det bästa".

– Nu tror vi på att vi kan hitta lösningar. Vi kan och vågar.

Skadad tre år i följd

Skrabb såg kvalmatcherna i mars på tv. Då var han skadad – och det är en tung försäsongstrend som han har haft.

Tre år i följd har han varit skadad före eller under starten av den allsvenska säsongen.

– Två benbrott och sedan ett skadat ledband i vristen i år. Jag har haft oflyt.

Den typen av skador är svåra att förhindra. Skrabb medger att det har bromsat hans utveckling i IFK Norrköping.

– Om en säsong är nio månader lång och man missar tre av dem varje år bromsar det. Dessutom tar det ofta ett bra tag att hitta formen igen. Det känns som att man slänger bort halva året hela tiden.

I vår har det ändå blivit rejält med speltid. Han är given i startelvan – i en ovan roll. På grund av skadeläget har han tvingats spela wingback.

– Det var en nödlösning, men det gick väldigt bra och sedan har jag fastnat där. Det är ingen position som jag tycker att jag ska ha i framtiden.

Under sina år i IFK Norrköping har Simon Skrabb utvecklat sin löpkapacitet och blivit mognare i sitt spel. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

"Språngbräda ut i Europa"

Efter fem och ett halvt år i Sverige blickar Skrabb också framåt. Han har hela tiden sagt att allsvenskan är ett mellansteg.

– Det börjar vara aktuellt att röra på sig, men det gäller att prestera. Agenterna får sköta snacket mellan klubbar, men det känns som att det är ett bra läge för klubben att sälja i sommar eller i vinter.

24-åringen understryker att han trivs oerhört bra i Norrköping.

– Träningsmiljön är väldigt utvecklande. Alla är hungriga och vill framåt.

Klubben har sålt många spelare under de senaste åren och den vägen blivit attraktiv.

– Det är en språngbräda ut i Europa. Väldigt många med stora planer kommer dit. Tack vare försäljningarna har klubben byggt upp en stark ekonomi, men man har inte råd att stoppa spelare. Då dör hajpen runt IFK ganska snabbt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning