Kvällen är drottning Kristinas

En motstridig monark. Christoffer Strandberg har dykt ner i drottning Kristinas liv och värld. Nu vädrar han kontroverserna kring det berömda majestätet.Bild: Niklas Tallqvist

Christoffer Strandberg vill gärna komplettera sin repertoar av minnesvärda imitationer med porträtt av Sauli Niinistö och Anne Berner. Men först ska han ägna sig åt drottning Kristina.

Christoffer Strandberg hade ingen aning om vad som väntade när den finländska grenen av Amaranterorden för ett par år sedan tog kontakt och ville bjuda honom på kaffe. Det visade sig att Amaranterorden hade en beställning på ett lustspel på gång – detta för att fira att Amaranterorden i Finland fyller 250 år.

Resultatet av Amaranterordens sonderingar är ett lustspel om drottning Kristina. Lustspelet uppförs en enda gång och är skrivet och regisserat av Christoffer Strandberg. Dessutom har han flera olika roller att hålla reda på.

– Kvällen är Kristinas. Men hon blir ständigt avbruten av män som vill berätta hennes historia, säger Strandberg medan vi hastar fram i Alexandersteaterns korridorer och trappor.

Profil

Christoffer Strandberg

Ålder: 27 år.

Familj: Sambo och hund.

Karriär: Skådespelare, känd bland annat för sin talang att imitera. berömd för bland annat imitationerna av Tarja Halonen, drottning Silvia och Alexander Stubb. Nu anställd som programledare på Yle X3M. Medlem av improvisationsteatern Stjärnfall som 20-årsfirar med jubileumsföreställning 2 november.

Aktuell: Med manus och regi till föreställningen Drottning Christinas irrfärder i tid och rum där hon möter samtida, nutid och framtida personer. Föreställningen ges på Alexandersteatern fredagen den 21 oktober.

Skådespelare jag beundrar: Helen Mirrens porträtt av drottning Elizabeth i filmen The Queen är inspirerande. Mirren kan berätta mycket med små medel.

Drottning Kristinas liv är den röda tråden i lustspelet. Christoffer Strandberg har pusslat ihop avgörande händelser ur den färgstarka monarkens historia med fokus på några avgörande moment.

Vad är extra intressant i Kristinas liv, tycker du?

– Hennes födelse bland annat. Hon misstogs för en gosse och det saluterades för en prins. Hennes mamma, drottning Maria Eleonora, blev olycklig över att hon var en flicka och jag har grubblat på det grymma i att vara en besvikelse för sin egen mor.

– Och så har vi hennes konvertering till katolicismen och abdikationen givetvis. Jag har tänkt mycket på protestantismen och katolicismen som var blodsfiender på den här tiden och försöker se paralleller till vår tids motsättningar religioner emellan, både vad gäller läget i Mellanöstern och islamofobin i Europa.

I lustspelet möter Kristina dels några samtida som hon säkert träffade alldeles på riktigt, dels några senare storheter som hon kanske inte alls hade varit intresserad av att möta.

En av dem är historikern och författaren Herman Lindqvist, en annan läkaren Carl-Herman Hjortsjö som ansvarade för undersökningen av drottning Kristinas kvarlevor 1965. Undersökningen slog fast att Kristina biologiskt var en normal kvinna.

Bland män, samtida med Kristina möter vi till exempel rikskanslern Axel Oxenstierna som fungerade som ställföreträdande far efter att Gustav II Adolf hade stupat.

– En av Kristinas smärtpunkter var att hon uppfostrades till majestät. Hade hon gift sig hade hon också tvingats avstå från makten, säger Strandberg.

Vad skulle du fråga henne om du fick tillfälle till det?

– Om hon någonsin ångrade att hon abdikerade, om hon tror att hon hade haft chans att påverka sitt öde till det bättre och om det fanns något i Sverige hon saknade. Jag tänker främst på den påstådda romansen med hovdamen Ebba Sparre.

– Det är så många som haft teorier om Kristina. Jag vill vädra dem men också presentera henne som en motstridig person som kan tolkas på många olika sätt.

Uppdraget att presentera Kristinas liv på scen är det största regiuppdrag Christoffer Strandberg någonsin har gjort. Han står själv på scenen, i en rad mindre roller, men huvudrollen som Kristina spelas av Marika Parkkomäki.

Dessutom medverkar bland annat gruppen Rajaton, sopranerna Thérèse Karlsson, Tove Åman och Marika Westerling samt trollkarlen Robert Jägerhorn.

Inga elakheter

De senaste åren har Christoffer Strandberg levt med sin Kristina. Dessutom heltidsjobbar han på Radio Extrems Succémorgon vilket innebär arbete mellan 5 och 13 varje vardag.

Fakta

Drottningen var Amaranta

Amaranterorden grundades av drottning Kristina 1653. Vid hovet var det på den tiden sed att fira trettondagen med kostymbal. På trettondagsbalen 1653 uppträdde drottning Kristina som Amaranta, den oförgängliga.

Drottning Kristina abdikerade året efter att hon hade instiftat Amaranterorden. Hon flyttade till Rom där hon avled 1689.

På 1760-talet gjordes sonderingar för att inrätta ordenssällskap, så kallade övningssamhällen på andra håll, också i Åbo. I ordensarkivet i Stockholm finns en fullmakt för ett övningssamhälle i Finland. Fullmakten är undertecknad och daterad 24 juli 1766 men verksamheten kom aldrig i gång.

Amaranterorden i Finland återuppväcktes 1985. Den första högtidssammankomsten och balen arrangerades 1989.

Vid sidan av det utvecklar han sin egen specialitet – imitationer av kända personer. Nyast är imitationen av Herman Lindqvist som han debuterar med i föreställningen om Kristina men andra imitationer är på gång, åtminstone på idéstadiet.

Sauli Niinistö och Anne Berner finns med på min lista över personer jag vill imitera, avslöjar Strandberg.

Och vem vill du inte imitera?

– Personpåhopp intresserar mig inte. Om jag vet att någon absolut inte skulle vilja bli imiterad så kan jag avstå men den regeln gäller ju inte för politiker.

Rättelse

I den ursprungliga versionen uppgav vi felaktigt att lustspelet ges den 21 november. Korrekt datum är 21 oktober.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00