Kvalitetspop med jazzrötter

Bild: Skivomslag

Sammantaget är Elifantrees kvalitetspop kanske för bra för att platsa i formatradions smala men platta koncept, tycker Jan-Erik Holmberg.

Jazz

Elifantree

Anemone

(Eclipse)

Trion Elifantree fyllde nyligen tio år, men är inte exakt samma trio som debuterade på skiva år 2010. Sångaren Anni Elif och saxofonisten Pauli Lyytinen är ursprungliga medlemmar, men i stället för trumslagaren Tatu Rönkkö sköter Olavi Louhivuori slagverken på bandets fjärde skiva.

Även musiken har förändrats – från akustiskt och experimentellt har tyngdpunkten glidit ganska steglöst mot elektronisk pop med jazzinslag. Sången, saxofonen och trummorna finns kvar, men med alla elektroniska instrument som hanteras av Elif och Lyytinen är det lättare att tala om syntpop än jazz.

Trions centralfigur är Anni Elif Egecioglu, född 1986 med turkiska och svenska rötter. Hon står för samtliga texter och musiken har hon komponerat tillsammans med Lyytinen. Det kan låta som Rupert Hine, Kate Bush, Björk eller Kraftwerk. Men trots alla influenser från 1980- och 1990-tal har musiken också egen personlighet.

Sångerna är fullvuxna med rika harmonier och melodier som är mycket mer än dagens radiohittar, i vilka två toner ofta alternerar som en siren. Skivans klang känns fräsch trots alla beprövade syntsound.

Det gäller även sången. Den är kanske inte lika personlig som Björks eller Bushs, men i stället befriad från de flesta klichéer och maner. Sångerskan låter som sig själv, inte som de eventuella förebilderna.

Lyriken är snarare personlig än universell. Texterna finns i skivkonvolutet men tyvärr med ett svårläst typsnitt, kanske avsett för yngre människor med både bättre syn och större intresse för sin generation?

Sammantaget är Elifantrees kvalitetspop kanske för bra för att platsa i formatradions smala men platta koncept. Tidigare har bandet likväl spelats i bland annat BBC:s Radio 2. Musiken sitter måhända bättre i en spellista än i jazzfanatikerns skivhylla, fast skivan även fungerar utmärkt som helhet.

Jan-Erik Holmberg

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning