Kvaliteten är hög som alltid på Maria Kalaniemis senaste

Bild: HBL-arkiv/Cata Portin

Den röda tråden är förbluffande stark på skivan där sjömansvisa varvas med tango.

FOLKMUSIK

Maria Kalaniemi & Eero Grundström

Svalan (Åkerö Records)

Dragspelsdrottningen Maria Kalaniemis senaste soloskiva är en intim helhet, framtrollad med fenomenala Eero Grundström vid både tramporgel och inspelningsutrustning, i Kalaniemis eget barndomshem i Esbo. Hennes senaste omfattande projekt före detta var samarbetet med videokonstnären Elina Brotherus (Tangohousut, se recension), och tre av musikspåren har levt vidare här. Överlag känner jag minnet av Brotherus starka naturnärvaro också på den här skivan, där naturen helt tydligt varit den huvudsakliga inspirationsfaktorn. Svalan, sångtrasten, vargen – emellanåt är jag inte riktigt säker på om fåglarna kvittrar på skivan eller utanför mitt fönster.

Vad gäller musiken är kvaliteten hög som alltid, och den röda tråden förbluffande stark trots att låtmaterialet kommer från helt olika håll. Finlandssvensk sjömansvisa varvas med tango utan problem – samma syntes finns inbyggd i Marias egen bakgrund. Speciellt spännande är kontrasterna på inledande spåret Kom alla mina bröder, där Grundström trampar och hamrar maniskt på tramporgeln, likt en karelsk folkdans, medan Kalaniemis sång tänjs ut i långa, drömska linjer. Sångrösten klingar klar med en naturlig frasering och fallenhet för små ornament här och där. Jeppomenuetten på skivan får en elektrifierande tolkning!

Pekko Käppi (stråkharpa, sång) och Mikko Kosonen (gitarrer) gästspelar på skivan, men deras insatser är så nära ljudeffekter att man knappt kan ana deras närvaro i den intima studion. Ett spännande val, även om jag kanske gärna hade hört lite mer av dem. Några ord till hade jag också gärna läst om låtarnas bakgrund och varför man valt just dessa.

Skivutgivningskonserter på Rotfest 4.4 i Lagstads hembygdsgård kl. 17.30 och 19.30, samt i Sibeliusmuseum i Åbo 12.4. och G Livelab i Helsingfors 7.5.

Tove Djupsjöbacka Musik- och danskritiker

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning