Kvacksalvare eller inte? – Tukes granskade Maria Nordins webbkurs

Webbkursen "Eroon oireista", på svenska ungefär "Bli kvitt dina symtom", innehöll hälsoskadliga råd enligt Säkerhets- och kemikalieverkets sakkunniga. Maria Nordin har ändrat kursinnehållet, och förbjudits att ge de farliga råden, skriver Tukes på Facebook. Bild: Pixabay-SPT

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har granskat en självhjälpskurs på webben. Om kursledaren på nytt ger råd som är skadliga för hälsan blir hon tvungen att betala ett saftigt vite.

Flera medier skriver om bloggaren Maria Nordin som leder en webbkurs i självhjälp. I juli inledde Tukes en granskning av kursens innehåll. Enligt Tukes fanns flera sådana råd och påståenden som är skadliga för hälsan, och därför bad myndigheten Nordin att ändra kursens innehåll.

Tukes uppger att Nordin ändrade innehållet i kursen så att den uppfyller konsumentsäkerhetslagens minimibestämmelser. Men om Nordin på nytt ger råd som är skadliga för hälsan kan hon bli tvungen att betala 100 000 euro i vite, meddelar Tukes.

Iltalehti var först med nyheten.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning