"Kutkö" på Högholmen – sju sälungar vårdas på viltsjukhuset

SVAG. Den lilla kuten som hittades i en trädgård i Raseborg återhämtar sig långsamt. Bild: Mari Lehmonen

Mosad fisk och träning i egen simbassäng ska ge de undernärda kutarna livsgnistan tillbaka. Dessutom efterlyser Högholmen hjälp från frivilliga fiskare.

När en svältande kut hittades i en trädgård i Åminnefors var det många som tappade hakan, men samma öde har i vår drabbat många sälar. Inte mindre än sju undernärda unga sälar har förts till Högholmens viltdjurssjukhus. De första anlände till sjukhuset i början av mars från Hangö och Esbo. Senare fick de sällskap av två kutar från Pargas, en från Nodsjö och en från Ingå. Den sista kuten är "kändisen" som hittades i en trädgård i Åminnefors, Raseborg. Den lider förutom undernäring av en infektion i munnen.

De yngsta patienterna väger under tio kilogram och är fortfarande täckta av den mjuka vita pälsen som är så typisk för sälkutar. En orsak till att de kommit ifrån sina mödrar kan vara den tidiga islossningen, uppger Högholmen.

Alla de kutar som nu vårdas på Högholmen har varit alltför svaga för att klara sig på egen hand i naturen och haft alltför lite underhudsfett för att kunna jaga fisk i det kalla vattnet. På Högholmen har de matats med mosad fisk och en del har redan kunnat förflyttas till en bassäng där de själv får jaga levande fisk. Den fisken är inte alldeles lätt att få tag på, och Högholmen efterlyser frivilliga fiskare som kan tänka sig att dela en del av sin fångst till sälarna så de ska få träna sina jaktkunskaper.

Fyra av sälungarna behandlas för olika sår och infektioner, men skötarna har full förhoppning om att alla kutarna kommer att fås i prima sommarform. När de väger cirka trettio kilogram kan de släppas ut i naturen.

SVAG. Den lilla kuten som hittades i en trädgård i Raseborg återhämtar sig långsamt. Bild: Mari Lehmonen

Ingåsälen repar sig med hjälp av mosad fisk. Bild: Mari Lehmonen

Den här sälen räddades i Pargas. Bild: Mari Lehmonen

Pargassälen tränar fiske i bassängen. Bild: Mari Lehmonen

På bättringsvägen. När sälarna fått tillbaka sin kraft kan de börja jaga sin fisk själv. Bild: Mari Lehmonen

MAT. Högholmen har ett skriande behov av levande fisk. Frivilliga fiskare får gärna hjälpa till. Bild: Mari Lehmuskoski

Sälen från Esbo. Bild: Mari Lehmonen

Hej från Pargas! Den här unga kuten har fortfarande kvar lite av sin vita babypäls. Bild: Mari Lehmonen

Sälen från Nordsjö har kommit en god bit på vägen i sin rehabilitering. Bild: Mari Lehmonen

Kompisar eller rivaler? Sälarna från Raseborg, Hangö och Esbo badar tillsammans i sin träningsbassäng. Bild: Mari Lehmonen

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning