Kustjägare blir utvärderade enligt Natostandard

Kustjägare vid Nylands brigad ska bli utvärderade enligt Natos NEL2-evaluering. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Nylands brigads kustjägarenhet genomgår en Natoevaluering i samband med en repetitionsövning den 17–27 september.

Finland fortsätter att vara i beredskap för Natos snabbinsatsstyrkor, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande. Försvarsmakten har anmält en kustjägarenhet från Nylands brigad och minjaktfartyg från Kustflottan till beredskapsturen 2020.

De trupper som Finland har anmält kommer att höra till Natos kompletterande trupphelhet. Om Finland skulle delta i någon operation så skulle beslutet fattas nationellt enligt lagen om militär krishantering, meddelar Försvarsmakten.

I samband med repetitionsövningen i september vid Nylands brigad kommer en kustjägarenhet att utvärderas enligt samma kriterier som Nato använder för att bedöma sina egna trupper.

– Med hjälp av NEL2-evalueringen säkerställs i synnerhet den materiella beredskapen vid Nylands brigad, skriver Försvarsmakten pressmeddelandet.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning