Kustbrigaden inleder försök med gemensam inkvartering – 1 700 rekryter inleder sin tjänstgöring inom marinen

Från och med januari kommer ett försök med gemensam inkvartering att starta inom Kustbrigaden. Arkivbild. Bild: Försvarsmakten

Den första kontingenten för 2021 inleder sin tjänstgöring den 4 januari. Samtidigt inleds ett försök med gemensam inkvartering vid Kustbrigaden.

Försöket med gemensam inkvartering är inte nytt inom Försvarsmakten, inom armén inleddes ett likadant försök på våren 2020. Där har man konstaterat att det leder till bättre gemenskap och informationsgång att ha gemensamma stugor. Nu sträcker sig försöket också till Kustbrigaden, där det kommer att pågå hela nästa år.

Målet med gemensam inkvartering är att utreda hur den inverkar på beväringarnas funktionsförmåga, gruppsammanhållningen, tjänstgöringens smidighet, informationsgången, utbildningsresultaten och användningen av lokalerna.

Det är frivilligt att delta i försöket. De blivande beväringarna tillfrågas om sitt intresse att delta via ett brev innan tjänstgöringen inleds. Att delta i försöket kräver samtycke av alla som inkvarteras i samma stuga.

"Det är inte fråga om någon helt ny sak, eftersom gemensam inkvartering har använts ombord på Marinens fartyg sedan slutet av 1990-talet", säger kommendören vid Kustbrigaden, kommodor Janne Huusko, i ett pressmeddelande.

Utifrån marinens tidigare erfarenheter och efter de första intrycken man fått från arméns försök, är Kustbrigaden positivt inställd till försöket.

Målet är att inkvartera ungefär lika många män och kvinnor i de gemensamma stugorna. Försöket gäller endast inkvarteringen i kasernen och inverkar inte på arrangemangen under terrängövningar. Män och kvinnor som inkvarteras i gemensamma stugor har egna, separata sociala utrymmen.

Försvarsmakten kommer att sammanställa en forskningsrapport om försöket under våren 2021. För Kustbrigadens del omfattar rapporten erfarenheterna av gemensam inkvartering under januarikontingentens rekrytskede. Utifrån rapporten kommer Huvudstaben att ge ett förslag till Försvarsministeriet om fortsatta åtgärder i anslutning till gemensam inkvartering.

Den 4 januari inleder cirka 1 700 rekryter sin tjänstgöring inom marinen, av vilka cirka 1 100 i Kustbrigaden och drygt 600 i Nylands brigad. Av rekryterna är det cirka 40 som gör frivillig militärtjänst.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning