Kurvinen satsar på att fortsätta som gruppledare inför utmanande höst

Gruppordförande Antti Kurvinen meddelade på tisdagen att han inte kommer att ställa upp i ordförandekampen. Bild: Kalle Parkkinen/Lehtikuva

Centerns gruppordförande Antti Kurvinen ställer inte upp i ordförandekampen, och säger under ministergruppens möte i Nokia att det nu behövs också enande och stabiliserande krafter.

När Centern ministergrupp och arbetsutskott samlas till sommarmöte i Nokia är det några dagar efter att partiets ordförande Katri Kulmuni blivit utmanad på ordförandeposten av tre andra kandidater, där den mest populära motkandidaten Annika Saarikko var först ut.

Gruppordförande Antti Kurvinen meddelade på tisdagen att han inte kommer att ställa upp i ordförandekampen.

– Det var ett svårt beslut och jag funderade hela sommaren, säger Kurvinen och anger som första orsak att han trivts bra i egenskap av riksdagsgruppens ordförande och gärna fortsätter med det.

– Oberoende av vem som väljs till ordförande vill jag fortsätta leda gruppen – och när det nu uppstår en hård kamp om ordförandeskapet måste någon tillföra stabilitet och ena krafterna inom partiet. Jag kan vara den som ägnar mig åt dagspolitiken.

Kurvinen säger att han inte heller kommer att gå ut och ta ställning för någon av de hittills fyra kandidaterna.

Antti Kurvinen och näringsminister Mika Lintilä i Nokia. Bild: Kalle Parkkinen/Lehtikuva

I olika mediers enkäter under sommaren har Saarikko tett sig som en förhandsfavorit. Kurvinen ger sig inte in på att gissa hur jämna kampen blir, men medger att den kan vara tuff på andra sätt, och leda till "fel slags tudelning".

– Det väcker stora känslor inom partiet, särskilt då det är en sittande ordförande som är med och som blir utmanad. Då det är starka kandidater och personer med finns det en risk för tudelning eller flera läger – att någons stödgrupper blir alldeles för besvikna och att det lever kvar, säger Kurvinen.

Ministergruppen och arbetsutskottet inleder hösten, som inte minst innehåller en svår budgetmangling, där Centern lagt fokus på att få in element som ska höja sysselsättningen.

Finansminister Matti Vanhanen (C) säger att han förväntning alltjämt är att man efter budgetförhandlingen i mitten av september ska kunna presentera lösningar, eller åtminstone de politiska besluten, även om åtgärderna kan kräva fortsatt beredning efter det.

Enligt regeringsprogrammet ska det i höst hittas åtgärder för minst 30 000 fler jobb, men coronakrisen har höjt pressen ytterligare, och Centern anser att ambitionerna borde höjas.

De gröna har också vädrat kraven på att budgetförhandlingen måste innehålla fler klimatbeslut, för att försvara partiets regeringsmedverkan.

Vanhanen kommenterar det med att det behövs perspektiv.

– Jag är mycket oroad över vad som händer i världsekonomin och hur nya bakslag där kan drabba oss. Nu lönar det sig sätta allt i perspektiv.

Två av ordförandekandidaterna – Annika Saarikko och Petri Honkonen, har båda sagt att de önskar att Vanhanen fortsätter som finansminister om de blir valda till ordförande, men Vanhanen tar inte ställning till vare sig ordförandevalet eller kommande arrangemang.

Den fjärde kandidaten i Centerns ordförandeval under partikongressen i Uleåborg 4-6 september är företagaren Ilkka Tiainen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Glada färger sida vid sida med smycken i tidlös design

Mer läsning