Kurvan blir allt brantare i Sverige – Norge anser sig ha lyckats med sin strategi

Bild: Janerik Henriksson/TT

239 dödsfall i covid-19 har rapporterats i Sverige på onsdagen. Totalt har 4 974 personer bekräftats smittade med coronaviruset. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell börjar kurvan nu bli brant.

– Tittar man på senaste månaden i Sverige har vi en relativ flack kurva men nu har vi en ganska brant uppgång, säger Tegnell.

Han påpekar att antalet smittade och döda också ökar i resten av världen.

– Det fortsätter uppåt ganska kraftigt i världen med drygt 850 000 fall och 42 000 döda.

Läs också: Dödsfallen i Sverige ökar

Uppmaningen: Följ råden!

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, uppmanar alla att följa de råd och rekommendationer som ges i Sverige för att bromsa smittspridningen i samhället.

– Nu finns det ännu större anledning att hålla hårt i råden under några veckor framåt.

När det gäller ökningen av dödsfall poängterar han att det finns en viss eftersläpning i rapporteringen, att ökningen i antalet dödsfall inte bara gäller fall det senaste dygnet.

– De avlidna är framför allt bland de mycket äldre, säger Anders Tegnell.

Att det finns enskilda fall där yngre dör är också förväntat när det är en så vanlig sjukdom, tillägger han.

Det kommer också signaler från äldreboenden att de har sett fall och det är därför viktigt att hålla fast vid besöksförbuden, säger Tegnell.

– Vi måste skydda våra äldre ännu mer än vad vi gör i dag.

Läs också: Viruset har dödat över 50 000 människor i världen

Mer tydlighet

Vid pressträffen deltog också Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Han upprepade det han sade om nya föreskrifter och allmänna råd vid en presskonferens med socialminister Lena Hallengren (Socialdemokrat) tidigare på onsdagen.

– Råden och föreskrifterna är avsedda att fylla i där det övriga regelverket slutar. Mycket av det är sådant vi redan har kommunicerat, men vi har velat samla det och vara tydliga.

De allmänna råden är dock inte bara goda råd, det är var persons skyldighet att följa dem enligt smittskyddslagen, säger Carlson.

Samma materialläge

Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, berättade att majoriteten av landets regioner rapporterar en måttlig till kritisk påverkan på tillgången till skyddsutrustning.

– Det som kommer in lämnas ut snabbt, säger Alexandersson.

Hon betonar att det leverans- och kvalitetssäkras innan det skickas ut och att det fortfarande pågår enorma omplaceringar av personal och utbyggnader av vårdplatser.

När det gäller intensivvårdsbehovet så är det störst i storstadsregionerna, enligt Taha Alexandersson. Dock ser Socialstyrelsen nu att behovet ökar i Södermanland och Östergötland.

Hur nära är man att nå maxtaket vad gäller inlagda på intensivvård?

– Vi har inte nått taket. När vi känner oss trygga med att kommunicera hur nära taket vi är så kommer vi kommunicera ut det som är relevant. Men vi är trygga med att vi inte har nått taket, säger Taha Alexandersson.

Norge: "Vi är på väg att lyckas med detta"

Längre västerut, i Norge, är tongången annorlunda.

Direktören för Norges Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, sade på onsdagen till NRK att landet börjar se effekter med de stränga begränsningarna Erna Solbergs regering gått in för.

Läs också: 19 döda av covid-19 i Finland – totalt 1 518 drabbade

– Vi är i hög grad på väg att lyckas med det här. Vi vet inte ännu i vilken utsträckning vi lyckas slå ned den här epidemin, men vi ser kraftigt sjunkande tal om vi jämför med vad vi kunnat ha utan de kraftiga åtgärderna, säger han till NRK.

Han säger att Norge rör sig ned mot reproduktionstalet 1, det vill säga att varje coronasmittad person bara smittar en annan person med viruset.

– Jag tror inte vi är helt där ännu, men våra duktiga kollegor på Folkhelseinstituttet, och de levererar en rapport på fredagen om hur utvecklingen ser ut.

Bjørn Guldvog tillägger att Norge letar efter lösningar för att så fort som möjligt få fler barn tillbaka till skolor och daghem.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning