Kursen du söker kanske finns på nätet

Sebastian Ståhlberg går i Brändö gymnasium. Där finns inte ryska i kurssortimentet, men det var inget problem. Han läste ryska på nätet via ViRum, en app som fyller på med kurser som skolorna saknar.

– Jag skulle säkert inte ha hittat ViRum om det inte hade kommit på tal i skolan. Det hade visst stått en del om det på Wilma, men där kommer det så mycket som man inte alltid behöver läsa, säger Sebastian Ståhlberg.

– Ryska ville jag läsa eftersom jag tänker går vidare efter gymnasiet till studier inom ekonomi och marknadsföring. Ryska är ett så näraliggande och stort språk att man borde kunna det, säger han.

Än så länge är ViRum långt ifrån heltäckande, men i princip anser Sebastian Ståhlberg att det skulle gå att läsa hela gymnasiet på nätet.

– Det krävs förstås mera disciplin, planering och struktur när man läser hemma i sitt eget rum där det finns mycket annat som distraherar. Den grupp man ingår i har Skypesamtal varannan vecka, så det sociala väljer man ändå inte helt och hållet bort. För mig är klassrummet ändå ett bättre alternativ eftersom jag lär mig så mycket av att lyssna under lektionerna.

– Dessutom är det omöjligt för en dator att helt och hållet ersätta den sammanhållning och de diskussioner man har under en normal skoldag, säger han.

– En eller två ViRum-kurser per studieperiod skulle säkert gå bra utan att det stör vardagen i skolan, men jag skulle aldrig välja bort skolans hela undervisning även om det var möjligt.

Ryska ska man höra

Egentligen tycker han att ryska var ett svårt ämne att studera via dator.

– Alfabetet och orden går bra, men jämfört med att ha en lärare som hela tiden talar på det språk man lär sig ger ViRum naturligtvis inte lika mycket innötning av hur ett språk låter, säger han. Uttalet är ett så stort projekt att videoträffarna över Skype känns för korta och för sällan.

Nöjd. Sebastian Ståhlberg har läst gymnasieryskan via appen ViRum eftersom Brändö gymnasium inte hade det språket. Trots små praktiska betänkligheter tycker han det är en utmärkt idé. Bild: Kristoffer Åberg

Just nu är Sebastian Ståhlberg mitt inne i ett periodbyte och går i Lärkan. Där kan man läsa ryska, men där har hans årskurs redan hunnit så långt att det inte är någon större poäng att delta.

– Största fördelen med ViRum redan nu är att man kan hitta det ämne man skulle vilja läsa, och komplettera sin egen skolas utbud utan alltför mycket besvär.

Utmaning

– För mig var det både ett test och en utmaning att läsa på nätet. Utan någon lärare som anger takten är det lite svårare att skapa rutiner. Visst talar man med läraren och kurskamraterna via Skype varannan vecka, men det blir inte så mycket tid per person, säger Sebastian Ståhlberg.

Man brukar förknippa datorer med det moderna papperslösa livet, men så var det minsann inte att läsa ryska på distans med ViRum.

– Jag lyckades aldrig hitta något smart sätt att plocka fram det ryska tangentbordet på min Mac, så det blev ändå att göra de skriftliga övningarna på papper. Jag kan tänka mig att andra ämnen funkar bättre helt digitalt.

Sebastian rekommenderar varmt att testa ViRum, inte minst om det finns fysiska hinder som avstånd eller kommunikationer till en skola som har den kurs man vill läsa.

– Vi var två killar i Brändö som peppade varandra och började samtidigt. Därför blev det av att jag började läsa ryska, säger han. Och han tror att det är den vägen som ViRum kan komma att växa, i synnerhet om allt fler är nöjda med vad distanskurserna ger dem.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00