Kurdiska TAK tog på sig Istanbul-dåd

Bild: Ozan Kose

Den kurdiska separatistgruppen TAK har tagit på sig gårdagens terrordåd i Istanbul.

Gruppen meddelade om saken på sin webbsida.

TAK (Kurdistans frihetsfalkar) är med på EU:s lista på terrororganisationer. Gruppen strävar efter ett självständigt Kurdistan. TAK:s förhållande till det förbjudna Kurdiska arbetarpartiet PKK är svårgreppat.

– En del anser att det handlar om en separat grupp, medan andra menar att pratet om en utbrytargrupp bara är en del av PKK:s mediestrategi, säger äldre forskaren Toni Alaranta på Utrikespolitiska institutet.

Minst 38 personer dog och över 160 skadades när två bomber exploderade i Turkiet på lördagen. Av dödsoffren var 30 poliser, uppger Turkiets inrikesministerium.

Sorgetid i Turkiet

Inrikesminister Süleyman Soylu säger att en bilbomb exploderade vid en polisbuss utanför fotbollslaget Besiktas hemmastadion. Bara 45 sekunder senare sprängde en självmordsbombare mitt bland poliser i en park i närheten av stadion.

Ett dygns sorgetid utlystes i Turkiet med anledning av attackerna.

Finlands utrikesministerium uppger att inget av offren veterligen är finländare.

Besiktas hade tidigare på kvällen spelat en match mot Bursaspor på stadion. Enligt ett pressmeddelande från Besiktas skadades inga fotbollsfans eller spelare i attackerna.

Bland annat den statliga tv-kanalen TRT har sänt bilder från explosionsplatsen som visar bland annat en bil i ljusan låga och flera skadade polisbilar.

Ögonvittnen säger att fönster på bostadshus i närheten slogs sönder av explosionen.

– Jag hörde två explosioner inom loppet av en minut. De följdes av skottlossning, säger ett anonymt ögonvittne till AFP.

Brottsplatsen ligger mindre än en kilometer från Taksimplatsen, som är populär bland turister. Det finns många hotell, restauranger och affärer i området.

Myndigheterna begränsade lokala mediers rapportering om attackerna.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning