19 februari: Kurdisk gerilla hotar med nya dåd

Bombdådet i Ankara krävde 28 människoliv. Bild: Lehtikuva/AFP /Adem Altan

Den väpnade kurdiska separatistgruppen Kurdistans frihetsfalkar (TAK) har tagit på sig bombdådet i Ankara, som krävde 28 människoliv. Gruppen hotar med att utföra fler dåd i Turkiet och varnar turister för att besöka landet.

Enligt TAK var onsdagens bombdåd i Turkiets huvudstad Ankare en hämnd för president Recep Tayyip Erdogans politik, och regeringens krig mot PKK. Självmordsbombaren uppges vara en 26-årig man, född i östra Turkiet, på organisationens hemsida, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Över 60 människor skadades och 28 dödades i attentatet, som riktades mot en buss med militärer i närheten av en militärförläggning, inte långt från parlamentskvarteren, i onsdags.

Enligt Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu har gärningsmannen identifierats som en syrisk medborgare, och Turkiet anklagar den syrisk-kurdiska YPG-gerillan, i samarbete med PKK, för Ankaraattacken. YPG:s politiska gren PYD har förnekat all inblandning i bombdådet.

TAK, som har tidigare kopplingar till PKK-gerillan, har tidigare tagit på sig flera dåd i Turkiet, bland annat en granatattack mot Istanbuls näst största flygplats i december, då en person dödades utanför terminalbyggnaden. I likhet med PKK är TAK terroriststämplad av Turkiet och USA. 

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning