Kura skymning?

”Allt fler finländare åker utomlands för att studera vid högskolor (...).

"Allt fler finländare åker utomlands för att studera vid högskolor (...). Under fjolåret lyfte över 7 000 finländare studiestöd för högskolestudier utomlands. År 2009 var siffran drygt 4 000. Det stora intresset för studier i utlandet har överraskat myndigheterna som beviljar studiestöd." (FNB-notis i HBL 22.1)

"Ekologiprofessorn Anna-Liisa Laine twittrade nyligen att hon aldrig förut har skrivit så många rekommendationer för unga forskare som söker sig utomlands för att de inte ser någon framtid här." (HBL, 4.12.2015, under rubriken "Akademikerna varnar för hjärnflykt")

"I fjol flyttade 327 österbottningar till Sverige, den högsta siffran på tio år. Samhällsforskaren Kjell Herberts på Åbo Akademi säger (...) att trenden beror på den dåliga ekonomin i Finland. 'Framför allt nyutexaminerade och välutbildade ser Sverige som ett alternativ. Språkklimatet i Finland är ju inte heller det allra bästa (...)'." (FNB-notis i HBL 14.6.2015)

De 327 svenskösterbottningarna som lämnade Finland 2014 var långt ifrån ensamma. Enligt Statistikcentralen emigrerade 15 486 finländare det året – det största antalet sedan 1979. Efter att själv just ha tillbringat tre månader utomlands utan att ha sett en enda positiv nyhet hemifrån i mina sociala nätverk är jag inte ett dugg förvånad. Det är inte bara svajiga ekonomiska prognoser och drastiska nedskärningar som skrämmer, utan också det exploderande näthatet och direkta våldshot mot den så kallade "tolerantian", myndigheter som inte tar omfattande attacker mot flyktingförläggningar på allvar, en regering som inte sätter ner foten när folk – bland dem personer med kriminell bakgrund – grundar egna medborgargarden, i kombination med att vi nu har "den mest bildningsfientliga regeringen under Finlands självständighetstid", som professorn i rättshistoria vid Helsingfors universitet Jukka Kekkonen beskriver det.

Om inte någon tar itu med problem som rasism, näthat, våld och bildningsförakt är det helt klart att allt flera kommer att välja att åka bort, för att de vill fly undan det andliga mörker som håller på att sänka sig över landet. En del är lyckliga nog att kunna hitta meningsfulla jobb, studieplatser eller forskartjänster utomlands, andra drar sig tillbaka till någon solkust, där de kan spela golf och pimpla billigt öl tillsammans med andra "expats" (från latinets "ex" och "patria" – en lätt pejorativ term som ofta används om vita västerlänningar som flyttat utomlands, utan större planer på att integrera sig i landet de flyttat till).

Skämtarna brukar säga "sista man släcker ljuset" på tal om länder på nedgång. Men så enkelt är det inte – ljuset slocknar långt tidigare, det slocknar när tillräckligt många driftiga, skärpta människor har fått nog av det rådande klimatet och åkt sin väg. Där sitter vi sedan och kurar i skymningen, vi som inte hann eller kunde eller ville åka i väg. Och undrar varför ingen gjorde något för att förhindra eländet medan tid var ...

Theresa Norrmén ordbrukare som översätter och skriver

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning