KuPS säsongens första mästare – HJK föll efter straffar i cupfinalen

KuPS-spelarna fick firta efter segern i cupfinalen i Helsingfors. Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Trots att HJK fick spela med en man mera på planen i en timme lyckades laget inte göra mål. I stället blev det KuPS som tog hem segern i cupfinalen efter straffläggning.

HJK och KuPS har lyfts fram som de stora favoriterna inför fotbollsligasäsongen. Då lagen möttes i ligan för en knapp vecka sedan slutade matchen 0–0. Det var också siffrorna som stod på resultattavlan efter 90 minuter i cupfinalen i Helsingfors.

Avgörande kom till slut på straffar där KuPS var bättre och spelade hem sin första cuptitel på 32 år, 50 000 euro och en plats i kvalet till den nya europeiska cupen – konferensligan

HJK:s Luis Henrique fick se sin straff räddad av KuPS-målvakten Otso Virtanen medan övriga spelare satte bollen i mål.

– Inför straffläggningen snackade vi med killarna att det viktigaste är att vi är beslutsamma oberoende vad vi väljer att göra. Då en spelare kliver fram till straffpunkten ska han göra det för att sätta bollen i mål. Det gjorde vi, sade KuPS-tränaren Simo Valakari till Yle Urheilu.

Rött kort hjälpte inte HJK

Men innan straffläggningen hade det varit en del dramatik i den mållösa cupfinalen. HJK fick en ypperlig chans att avgöra matchen då KuPS Daniel Carrillo drog på sig ett rött kort i den 63:e minuten

Men Valakari såg att det egna laget spel lugnade ner sig i samband att man var tvungna att spela med en man mindre på planen.

– Efter det röda kortet fick vi en sorts lugn i vårt spel. Det kändes som om läget var under kontroll. HJK fick en del lägen men de var inte så farliga. Jag hade hela tiden en känsla av att vi kommer att komma åt att göra ett mål, sade Valakari till Yle Urheilu.

HJK-tränaren Toni Koskela ansåg att hans lag borde ha kunnat utnyttja det numerära överläget på planen bättre än man gjorde. Nu kunde laget inte skapa de riktigt farliga chanserna och trots att man fick spela en timme med en man mer på planen lyckades KuPS hålla jämna steg med Klubi.

– Matchbilden förändrades förstås då de fick det röda kortet. Kanske vi började tröttna lite och vi saknade alternativ till de spelpositioner vi hade behövt byta in spelare på, sade HJK-tränaren till Yle Urheilu.

– Vi borde absolut ha klarat av att skapa flera lägen och få till en större press än det vi gjorde. Då matcher avgörs på straffar är det lite av ett lotteri, fortsatte han.

Både HJK och KuPS spelar ligamatcher på tisdag. KuPS reser till Lahtis medan HJK göästar Ilves i Tammerfors.

HJK–KuPS 4-5 e. str. 0–0 (0–0)

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning