Kunglig guldbröllopsresa i svenska vatten

Drottning Margrethe och prins Henrik på slottet Amalienborgs balkong. Bild: Lehtikuva/AFP/Marie Hald

I dag firar det danska regentparet guldbröllop ombord på sitt fartyg "Dannebrog". Var fartyget befinner sig har inte meddelats, men på fredagen gjorde kungligheterna strandhugg på Stora Karlsö utanför Gotland.

Enligt uppgifter till TT gick drottning Margrethe och prins Henrik på fredagsmorgonen i land på Stora Karlsö, där de även intog lunch. Dagen innan gästade de Karlshamn. Under eftermiddagen lämnade "Dannebrog" Karlsöarna.

För 50 år sedan gifte de sig under stor pompa och ståt, med kungligheter från hela Europa på plats. Guldbröllopet firas under betydligt mer modesta former. Det blir inget officiellt firande och inte heller någon storslagen fest.

Drottning Margrethe och prins Henrik har redan klarat av ett firande i mindre skala. Barn och barnbarn fanns på plats på slottet Fredensborg väster om Helsingör i måndags, meddelar kongehuset.dk.

I ett tv-program som sändes i Danmark i veckan berättar drottningen själv om äktenskapet.

– Vi träffades på försommaren -65 i London. Han var mycket vacker och gladlynt. Min man har varit hela min värld sedan jag träffade honom, berättar hon.

Drottningen meddelade så sent som i sitt nyårstal att prins Henrik, som på söndag fyller 83, önskar gå i pension och att han bara kommer delta i ett begränsat antal officiella arrangemang framöver.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning