Det brittiska kungahusets medlemmar spottar inte i glaset – vin till lunch och champagne på kvällen

Hertiginnan Camilla och prins Charles är stora vänner av viner. Bild: Mark Graham/AP

I det brittiska kungahuset tycker man om att njuta av livet och medlemmarna tar sig en drink eller två när tillfälle ges.

Storbritannien är pubarnas förlovade land och det är ju en och annan britt som efter en arbetsdag brukar slinka i väg för en öl eller en drink på en pub. Pubarna var stängda under coronapandemin, men i april öppnade vattenhålen igen.

Även i det brittiska hovet brukar medlemmar släcka sin törst med lite alkoholdrycker – ibland också i en pub nära något kungligt logi. Tidningen Hello har gjort en granskning om vad medlemmarna tycker om för drycker. Prins Charles och hans hustru Camilla är stora vänner av viner.

"Jag älskar viner och det är något jag ärvt från mitt hem. Min pappa jobbade i vinbranschen och jag brukar ofta njuta av vin tillspetsat med vatten som fransmännen gör", säger Camilla.

Drottning Elizabeth sägs ibland avnjuta fyra drinkar om dagen. Innan lunch dricker hon ett glas gin med Dubonnet med is och citron. På lunchen dricker hon ett glas vin, ett glas martini efter lunchen och på kvällen ett glas champagne. Till CNN säger ändå hovets före detta kock Darren McGrady att fyra drinkar inte är drottningens dagliga dos.

Drottning Elizabeth sägs tycka om martini och en gin vid rätt tillfälle. Bild: AP/Evan Vucci

Även de yngre generationerna njuter av en drink då och då. Prins Harry har tidigare gjort sig känd som en festprisse som trivdes i nattlivet. Numera har Harry minskat på nattsuddandet, men tycker om att njuta av några glas öl vid rätt tillfälle.

Harrys hustru Meghan däremot är en vän av viner. Redan innan det kungliga livet tog vid namngav hon sin blogg The Tig efter det italienska Tignanello-rödvinet. När hon jobbade som skådespelare 2012 sade hon:

– Efter en lång dag finns inget mer avkopplande än att njuta av ett glas vin. Tidigare hade jag ingen favorit, men nu har jag hittat den.

Prins William njuter av ett glas då och då. Bild: AP/Aaron Chown

Också, den äldre brodern, prins William, är en vän av öl. Prinsessan Eugenie får ta det lite lugnare med alkoholen eftersom hon väntar barn. Men vodka med soda finns ofta på hennes drinkrepertoar. Tequila finns också i den familjens barskåp eftersom mannen Jack Brooksbank fungerar som pr-figur för Casamigos Tequila.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning