Kung och president på plats när Finland firas i Sverige

Högtidligt. Närpes musikkår med så kallade drillflickor spelar under invigningen av Finlands 100-årsfirande i Stockholm på torsdagen. Drottning Silvia och kung Carl Gustaf är på plats, likaså president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio. Bild: Sören Andersson

I dagarna tre tar Finland plats i hjärtat av Stockholm i det största evenemang utanför landet som firar jubileumsåret. I sitt invigningstal betonar president Sauli Niinistö ländernas gemensamma historia och värderingar.

STOCKHOLM – Är det några finnar här, frågar skådespelaren och konferencieren Maria Sid från scenen och möts av ivriga "ja". Kanske hundratals blåvita pappersflaggor viftar – och det här i Kungsträdgården i centralaste i Stockholm.

När det största evenemanget för att fira Finland 100 år utanför landets gränser öppnade på torsdagen, verkade många på plats ha finländska rötter eller någon form av finländsk koppling. Så bor det också uppskattningsvis 700 000 sverigefinländare i första, andra eller tredje generation i Sverige.

Den finska och den svenska flaggan vajar mot en blå sensommarhimmel och det är trängsel framför scenen.

När Tobias Nyström sjunger Tapio Rautavaaras Täällä Pohjantähden alla ryser Irene Mölsä till. Hon har startat från Värmland klockan sex på morgonen för att hinna i tid till invigningen av tredagarsfestivalen som fått namnet Sthlm/Suomi.

Mölsä har bott i Sverige i fyrtio år, största delen av tiden i Stockholm, och säger att det är fantastiskt att Finland firas så stort. Där sverigefinländare ur den stora emigrantvågen som också hon ingick i inte sällan berättat om fördomar de stött på, menar hon att landet behandlat henne väl. Men visst, en viss längtan till det finska finns kvar.

Flaggor. Många i publiken verkar ha en koppling till Finland i alla fall under den första dagen av Sthlm/Suomi. Evenemanget pågår till och med lördag. Bild: Sören Andersson

"Fira tillsammans"

Sorlet tystnar och det blir dags för en av dagens höjdpunkter: President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio samt kung Carl Gustaf och drottning Silvia anländer.

– Det är viktigt, de visar sin uppskattning, säger Irene Mölsä om att det svenska kungaparet är med.

Närpes skolmusikkår med 62 musikanter spelar en marsch och 30 drillflickor tågar in.

– Det är klart att det är en trevlig upplevelse att spela för en kung och en president samtidigt, säger musikledaren Anders Teir.

– Fester är alltid bäst när de firas tillsammans, inleder president Niinistö sitt tal.

Han talar om en lång gemensam historia som präglar relationen mellan Sverige och Finland, men också om grundvärden som till exempel öppenhet som är desamma.

Han talar om Finlands utveckling från ett fattigt och agrart land till en välmående demokrati och blickar framåt.

– Jag är övertygad om att vi klarar oss bra också de följande hundra åren.

I Stockholm. President Sauli Niinistö säger att fester är trevligast när man firar tillsammans och betonar samarbetet mellan länderna. Bild: Sören Andersson

Relation till Finland

Det är Finlands ambassad i Stockholm som arrangerar Sthlm/Suomi tillsammans med ett trettiotiotal företag, föreningar och kommuner. Budgeten för evenemanget är 425 000 euro, av det är 150 000 euro skattemedel, och förhoppningen är att locka 100 000 besökare.

Målet är att visa upp det moderna Finland – till exempel design och högteknologi – men med finns också det som är bekant för en stor svensk publik: Mumin till exempel. Och så Mark Levengood som andra konferencier och sångerskan Arja Saijonmaa.

– Arja Saijonmaa är en ikon i Sverige. Man kan inte göra det här utan henne, säger Niklas Rosström som håller i i synnerhet det musikaliska programmet.

Det nyare står till exempel artisterna Alma och Isac Elliot för. De är från Finland medan hiphopartisten Adam Tensta kommer från Sverige, men har finlandssvenska mamma. Det gör att han platsar, för alla som uppträder har någon form av relation till Finland menar Rosström. De är sverigefinländska artister, finländska eller svenska som gjort finsk musik.

Kontakter. Mark Levengood (t.h.) hör till de mest populära sverigefinländarna i Sverige och är konferencier. Robert Wells har tagit in finsk musik i sin repertoar. Bild: Sören Andersson

Flera seminarier ordnas under dagarna – om bland annat den nordiska modellen samt om Östersjön – och den som vill kan smaka på finsk mat som Ålandspannkaka, Malaxlimpa eller karelska piroger.

Det sistnämnda bakverket har Eva Melkerling nu ätit för första gången. Hon är stockholmare och har inga band till Finland, men tände genast till när hon hörde om evenemanget.

– Finland ligger mig varmt om hjärtat.

Vad det är som tilltalar henne?

– Finländare är nog lite som jag är.

– Det finns ett lugn, inflikar hennes väninna.

Efter en kort rundvandring runt festivalområdet där utställarna – som olika företag och Tammerfors nya Muminmuseum – har sina tält – fortsatte kungen och presidenten vidare till ett festseminarium på Finlands ambassad. Drottningen och Jenni Haukio igen besökte en fotoutställning som högtidlighåller den finländska jubileet.

Tidigare under dagen åt de alla lunch på slottet, som också kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip och prins Daniel deltog i.

På en presskonferens sade Sauli Niinistö att den svenska kungen beklagat knivdådet i Åbo för Finlands folk.

Bokstavligt. Yaffa Johansson kliver in i Tove Janssons "Vad tror du att det hände sen". Hon är född i Sverige av finländska föräldrar. Mamma Sonja Johansson tycker det är fint att Finland presenteras i Sverige, och grämer sig över att hon inte bjudit med sig sina svenska vänner. Bild: Sören Andersson

Tredje generation. Karin Ljung är på plats med sin mamma som kommer från Finland, liksom mormor. Själv är hon uppvuxen i Sverige och kan inte språket, men äter gärna finsk julmat. Design och kvalitet är något som många svenskar förknippar Finland med enligt henne. Fördomar har hon inte stött på. Bild: Sören Andersson

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning