Kunde ha räckt ännu längre

Silvana Imam (t.v.) och popartisten Beatrice Eli ett beskrivs ofta som ett "power couple". Bilden är ur en scen i filmen Silvana – väck mig när ni vaknat. Bild: Mantary Film

Årets upplaga av Docpoint bjuder bland annat på en färsk Guldbaggevinnare då filmfestivalen inleds i kväll.

Dokumentärfilm

Silvana – väck mig när ni vaknat

Regi: Mika Gustafson, Olivia Kastebring & Christina Tsiobaneli

Visas på Docpoint 29.1 kl 19.15, 1.2 kl 19.30 & 3.2 kl 21.30.

Artistporträtt blir ofta lite tråkiga på film, kanske för att det är så förutsägbara. Silvana – väck mig när ni vaknat utsågs till bästa dokumentär på svenska Guldbaggegalan för en vecka sedan och visas nu på Docpoint. Huvudpersonen själv, rapartisten Silvana Imam, kan Helsingforspubliken bekanta sig med live på Tavastia på torsdag kväll.

Förutsägbar och tråkig är filmen om henne inte, men kanske är konserten ändå mer värd tiden än dokumentären, om man nu måste välja? Det är inte det att Mika Gustafsons, Olivia Kastebrings, Christina Tsiobanelis film skulle sakna förtjänster, men dessa vilar i högre grad på huvudpersons musik än på det filmiska berättandet. Tar man bort musiken återstår ett lite spretigt artistporträtt som skulle tjäna på att klippas ner med en kvart.

Märkligt, för huvudpersonen är ju intressant och ska utan problem kunna vara det i 90 minuter: en kompromisslös normbrytare som kanaliserar sin politiska vrede till ett frigörelseprojekt, kalla det feministiskt, queert, antirasistiskt. Att det har sitt pris att bli projektionsyta för olika förväntningar och förhoppningar blir uppenbart. Emellanåt är Silvana Imam till och med en lite motsträvig huvudperson.

Det som ger filmen klangbotten är videoklippen från Silvanas barndom. Familjen med en litauisk mamma och en syrisk pappa invandrade till Kiruna i början av nittiotalet och på många av bilderna framträder ett barn med kortklippt hår som vill kallas Erik.

Så visst finns här stoff: smärta, motstånd, kärlek, en fond färgad av rasism och homofobi. Flera fina scener blir det, men detta kunde ha räckt ännu längre.

Fredrik Sonck Kulturchef

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning