Kummola slår tillbaka mot flyttrykten – kallar VM i Ryssland för absurd idé

Kalervo Kummola ser inte en VM-flytt till Ryssland som ett alternativ. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Att ishockey-VM är på väg att flyttas från Belarus till Ryssland förnekas av Kalervo Kummola, vice ordförande i Internationella ishockeyförbundet (IIHF). – Det skulle vara absurt om Ryssland tog över den vitryska delen av VM, säger han till finländska MTV.

Uppgiften om att Belarus ska fråntas VM, som man delar med Lettland, kommer från hockeyreportern Ryan Kennedy på Hockey News. Kennedy skriver på Twitter att IIHF-ordföranden Rene Fasel är på väg till Ryssland för att träffa Vladislav Tretjak, ordförande i Rysslands ishockeyförbund.

Men Kalervo Kummola förnekar att IIHF-styrelsen har diskuterat en VM-flytt till Moskva. Han anser att ett ryskt värdskap är osannolik på grund av landets coronasituation. Han påpekar vidare att Ryssland har varit det enda landet som har stött Belarus diktator Alexander Lukasjenko under de senaste månadernas demonstrationer, som slagits ner med våld, efter ett val som enligt oppositionen inte gick rätt till.

Det är det politiska läget i Belarus som gjort att många ifrågasatt lämpligheten i att arrangera ishockey-VM i Belarus nästa år. Medarrangören Lettland har krävt att Belarus byts ut och IIHF har inrättat en expertgrupp som utreder saken.

– Från svensk sida har vi lyft fram hälsa och säkerhet, alltså det politiska läget i landet men också covid-19-situationen. Det är avgörande för oss, sade Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet, till TT tidigare i veckan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning