Kummeli i obegripligt föråldrad poliskomediserie

Elsa Saisio och Heikki Silvennoinen ses som omaka polispar i Valkeakoski. Bild: Nelonen

Humorgruppen Kummeli har gjort en tiodelad komediserie och det är som om inget hänt inom tv sedan sjuttiotalet.

Kummeli förevisar: Kontio & Parmas sänds i Nelonen onsdagar kl. 21.00, repris torsdagar kl. 23.05, Jim lördagar kl. 22.00.

Kummeli är en humorgrupp från Tammerfors som varit aktiv sedan 1991, och som numera är uppe i en verkförteckning som kan få en matt av blotta anblicken. Främst har det varit fråga om sketcher (på Yle Arenan kan gamla säsonger ses), men gruppen har också gjort filmer, och är i höst aktuell i Nelonens nya helgunderhållning Gaala som har premiär på lördag. I somras kom Kummeli esittää: Kontio & Parmas på Nelonens strömningstjänst Ruutu, och från och med i kväll kan den tiodelade komediserien även ses i gammel-tv.

Det är fråga om en polisparodi som utspelar sig på en polisstation i Valkeakoski. Där har saker puttrat på som de alltid gjort tills nyrekryteringen Auni Parmas (Elsa Saisio) kliver in i bilden, en ung polis som förundrar sig över hur saker sköts i småstaden. Till sin partner får hon den dubbelt så gamla Otso Kontio (Kummeliveteranen Heikki Silvennoinen), en polis av den gamla stammen som gör lite som han vill och hellre tonar ner brott och stryker ett streck över dem än lägger hårt mot hårt.

Första avsnittets kriminalfall är ett osedvanligt taffligt genomfört bankrån, där rånarna dragit strumpbyxor över huvudet så benen hänger vid sidorna som slokande hundöron. Det är fråga om en komediserie där alla (utom Parmas) på buskisvis framstår som dumsnälla klantskallar.

Det är så föråldrat att man kunde tro att det är fråga om en remake av något gammalt manus, men det är alltså en originalproduktion, även om den snarare andas 1978 än 2018. Som pastisch fungerar det inte heller, snarare verkar Heikki Vihinen och Heikki Silvennoinen som stått för manuset samt Aleksi Mäkelä som regisserat, ha missat utvecklingen inom humorn det senaste halvseklet. Visst kan man göra sin grej och vara trogen sin stil, men då ska det fungera, inte vara så här obegripligt trist och daterat.

Kändisar som Arja Koriseva, Heikki Paasonen, Janna Hurmerinta, Dave Lindholm och Jenni Vartiainen fungerar som dragplåster i mindre roller.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03