Kuluttaja: Stockholmsresan kan vara mest miljövänlig om man väljer flyget

Viking Grace hör till de mer miljövänliga fartygen på Östersjön men frågan är om det inte är mer ekologiskt att flyga mellan Helsingfors och Stockholm. Arkivbild. Bild: Mikael Piippo/SPT

Att flyga kan visa sig vara ett mer fördelaktigt alternativ än att välja båten om man vill värna om miljön då man reser mellan Finland och Sverige.

Enligt tidningen Kuluttajas utredning orsakar kryssningsfartygen i många fall mer miljöskada än vad flygen gör då det handlar om att resa till vårt grannland i väst.

Utredningen visar att koldioxidutsläppen på den 500 kilometer långa båtresan mellan Helsingfors och Stockholm är ungefär 72 kilogram per resenär.

Med ett jetplan, som är den mest allmänna flygplanstypen för rutten mellan huvudstäderna, är utsläppen per resenär däremot 8 kilogram mindre, alltså omkring 64 kilogram.

För dem som vill resa med färja är det enligt Kuluttaja bäst att välja färjor som kör långsamt och som transporterar stor frakt samtidigt. Endel bilfärjor är mer miljövänliga än andra.

Exempelvis Viking Lines M/S Viking Grace ja Tallink Siljas M/S Megastar hör till de mer miljövänliga alternativen. De körs på helt svavelfri naturgas, och var de två första passagerarfartygen i världen som tog i bruk denna bränsletyp. De snabba färjorna som på ett par timmar tar resenärer mellan Helsingfors och Tallinn skapar däremot per resenär närmare dubbelt så mycket utsläpp som de traditionella bilfärjorna gör.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning