Kulturprofilen läckte Nobelpristagare

Akademiledamoten Peter Englund försökte utreda läckorna inom Akademien men misslyckades.Bild: Cata Portin

Kulturprofilen läckte, enligt flera personer, namnen på flera Nobelpristagare i förväg. Mannen är gift med en akademiledamot.

Tre av de kvinnor som i Dagens Nyheters reportage avslöjat att de blivit sexuellt trakasserade av Kulturprofilen avslöjar nu att mannen berättat för dem vem som skulle belönas med Nobelpriset i litteratur – detta alltså innan pristagarna offentliggjordes.

De pristagare de handlar om är Elfriede Jelinek (2004), Harold Pinter (2005) och Patrick Modiano (2014).

De nya avslöjandena publiceras av Dagens Nyheter.

Peter Englund, som var ständig sekreterare för Svenska Akademien 2014, antar att Kulturprofilen fått namnen på Nobelpristagarna av sin hustru som är akademiledamot. Peter Englund uppger att han nåddes av ryktena redan 2014 och då talade med både Kulturprofilen och dennes hustru.

– Jag hade ett samtal med honom men han förnekade allt. Och jag talade med hans hustru som reagerade som hon brukar reagera när någon form av skugga skulle kunna falla över Kulturprofilen. Hon gick till mycket aggressiva motangrepp och då släppte jag frågan, säger en rasande Englund i en intervju i Dagens Nyheter.

Misstankar om läckor vad gäller Svenska Akademiens val av Nobelpristagare har regelbundet förekommit. I samband med att den franske författaren Jean-Marie Le Clézio tilldelades priset 2008 stoppade spelbolaget Ladbrokes vaddslagningen eftersom oddsen på Le Clézio rasade strax innan offentliggörandet.

Plast- och luktfria målfärger av förnyelsebara naturoljor

För fempersonersfamiljen i Malax var valet av Uulas färger enkelt. Inhemska, naturenliga, luktfria, utsläppsfria samt utmärkt service och personal är det som ligger överst. Att färgerna är enkla att stryka på och färgvärlden varm, vacker och harmonisk bidrar till helheten. 4.12.2018 - 09.08