Kulturminister Terho vill att Unesco skyddar den finländska bastutraditionen

Kulturminister Sampo Terho (Blå) vill att Unesco skyddar den finländska bastutraditionen. Bild: Lehtikuva/Onni Ojala

Finland vill att den finska bastutraditionen och spelmanstraditionen i Kaustby ska omhuldas av Unesco. Det skriver Undervisnings- och kulturministeriet i ett pressmeddelande.

Unesco har en förteckning på immateriella kulturarv som ingår i organisationens världsarvslista. Nu vill Undervisnings- och kulturministeriet och Museiverket att det finska bastubadandet och fioltraditionen i Kaustby ska ingå i Unescos lista.

– Bastubadandet är en väsentlig del av den finländska livsstilen. Den mångsidiga traditionen har djupa rötter och berör hela folket. Vi har tänkt presentera bastutraditionen som Finlands förslag till Unescos förteckning över mänsklighetens immateriella kulturarv i mars nästa år, säger Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho (Blå).

Utöver den svettiga bastutraditionen vill kulturministern också slå ett slag för spelmanstraditionen i Kaustby, som har anor från 1600-talet. Fioltraditionen i Kaustby ska presenteras som Finlands andra förslag till Unescos förteckning över immateriella kulturarv 2020.

Finland undertecknade Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet för fem år sedan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning