Kulturminister Terho ger miljoner till fria teatergrupper

Kulturminister Sampo Terho satsar flera miljoner på scenkonstens fria grupper. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Sampo Terhos finansieringsreform syftar till att underlätta livet för fria konstnärer, konstnärsgrupper och etablerade aktörer. Under de kommande åren satsas flera miljoner extra.

Under de följande åren kommer scenkonstens finansiering att öka med flera miljoner euro. Nästa år får de fria teatergrupperna en miljon extra och 2020 får de hela tre miljoner i extra bidrag. Tilläggsfinansieringen avtalades i våren rambudget.

I år fick det fria fältet nästan 7,5 miljoner. Understöden fördelas av Centret för konstfrämjande.

I rambudgeten för 2020–2023 är det bestämt att museernas, teatrarnas och orkestrarnas finansiering förnyas genom en reform av systemet med statsandelar och genom att förbättra verksamhetsförutsättningarna för så kallade fria grupper.

– Totalt reserveras sju miljoner euro för kostnaderna av reformen från och med 2020, varav de fria gruppernas andel är 3 miljoner. Nästa år får de fria grupperna en miljon som används för treåriga verksamhetsbidrag, säger kulturminister Sampo Terho (Blå) i ett pressmeddelande.

Understöden som fördelas genom Centret för konstfrämjande förnyas i enlighet med ett förslag av en arbetsgrupp. Reformen berör drygt 100 professionella teater-, dans-, cirkus- och musikgrupper.

För resten av grupperna är reformen fortfarande under beredning.

Enligt Terho kommer reformen att ha betydande följder för totalt kring 600 konstnärer som jobbar inom det fria fältet.

De största förändringarna är övergången till 1- och 3-åriga stipendier samt inkluderandet av produktionsplattformer inom den finansierade verksamheten.

– Reformen syftar till att inkludera allt fler inom verksamhetsbidragen, stöda förnyelsen av branschen och främja aktörernas övergång till långsiktigare verksamhet. Det ska också bli lättare att övergå från ramen av statsstöd till statsandelar, säger Terho.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning