Kulturminister Terho delade ut statspriser för konst

Statens konstkommissioner har beviljat statspriserna för litteratur, musik, teater, cirkus och dans. Priserna är värda 14 000 euro.

Statspriset i litteratur gick till förlagsredaktör Harri Haanpää och översättaren Sari Karhulahti medan statspriset i musik gick till saxofonisten och kompositören Eero Koivistoinen.

Priset i multidisciplinär konst gick till Föreningen för biokonst i Finland, priset för scenkonst till konstkollektivet Wauhaus och priset för cirkus till Taiteilijayhdistys Hiljaisuus ry, som ordnar den årliga festivalen Hiljaisuus (Tystnad) i Kittilä.

Mottagare för statspriset i dans gick till föreställnings- och repetitionslokalen Liikelaituri i Birkaland.

Statens konstkommissioner fungerar som sakkunnigorgan vid Centret för konstfrämjande och fattar beslut om statspriserna. Priset kan beviljas en konstnär, konstnärsgrupp eller förening för förtjänstfull konstnärlig verksamhet.

Prispengarna kommer ur Veikkaus medel. Kultur-, Europa- och idrottsminister Sampo Terho (Blå) delade ut priserna i Helsingfors på fredagen.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22