Kulturminister Terho delade ut statspriser för konst

Statens konstkommissioner har beviljat statspriserna för litteratur, musik, teater, cirkus och dans. Priserna är värda 14 000 euro.

Statspriset i litteratur gick till förlagsredaktör Harri Haanpää och översättaren Sari Karhulahti medan statspriset i musik gick till saxofonisten och kompositören Eero Koivistoinen.

Priset i multidisciplinär konst gick till Föreningen för biokonst i Finland, priset för scenkonst till konstkollektivet Wauhaus och priset för cirkus till Taiteilijayhdistys Hiljaisuus ry, som ordnar den årliga festivalen Hiljaisuus (Tystnad) i Kittilä.

Mottagare för statspriset i dans gick till föreställnings- och repetitionslokalen Liikelaituri i Birkaland.

Statens konstkommissioner fungerar som sakkunnigorgan vid Centret för konstfrämjande och fattar beslut om statspriserna. Priset kan beviljas en konstnär, konstnärsgrupp eller förening för förtjänstfull konstnärlig verksamhet.

Prispengarna kommer ur Veikkaus medel. Kultur-, Europa- och idrottsminister Sampo Terho (Blå) delade ut priserna i Helsingfors på fredagen.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39