"Ultimat kulturkrock" när Donald Trump gick på sumobrottningsmatch i Japan

USA:s president Donald Trump överlämnar den specialgjorda presidentpokalen till vinnaren av sumobrottarturneringen Asanoyama på arenan Ryogoku Kokugikan under sitt statsbesök i Japan. Bild: Evan Vucci/TT-AP

Efter en golfrunda med premiärminister Shinzo Abe var det dags för USA:s president Donald Trump att till allmänt jubel besöka en sumobrottningsarena Tokyo. Dag två i det amerikanska statsbesöket i Japan präglades av lättsamt relationsbyggande.

Mötet mellan den yvige amerikanske presidenten och den traditionsrika sumon hade inför besöket beskrivs som "den ultimata kulturkrocken". Den japanska kampsportsformen, där välnärda brottare försöker fälla eller knuffa varandra ur ringen, är omgärdad av stor respekt och strikta etikettsregler och viss oro vädrades inför högprofilsbesöket.

– Det här är inte vad sumon behöver just nu. Vissa skulle till och med se det som ett vanärande av sporten, hävdade exempelvis sumoexperten Mark Buckton för nyhetsbyrån AFP.

Möttes av jubel

Men det blev tvärtom. Visserligen hördes ett och annat burop när Donald Trump och hans hustru Melania Trump tillsammans med premiärminister Shinzo Abe och dennes fru Akie anlände till sumostadion Ryogoku Kokugika, men det överväldigande ljudet var jubel.

Speciella stolar hade tagits in till de prominenta gästerna, eftersom Trumpparet i egenskap av vanliga dödliga inte fick ta plats i den kejserliga logen, och den amerikanske presidenten följde intresserat sumobrottarnas match.

Trump presenterade sedan, ackompanjerad av ett förtjust mummel från publiken, den jättelika "presidentpokalen" som specialproducerats för tillfället. Pokalen som uppges väga mellan 27 och 32 kilo och vara 1,4 meter hög överlämnades av Trump själv till turneringens vinnare, brottaren Asanoyama.

USA:s president Donald Trump på besök sumobrottararenan Ryogoku Kokugikan under sitt statsbesök i Japan. Bild: Evan Vucci/TT-AP

"Produktiv dag"

Det är långt ifrån första gången Trump besöker en brottningsmatch, då presidenten är ett stort fan av fribrottning. I ett spritt videoklipp från 2007 ses han genomföra en så kallad body slam på wrestlinghöjdaren Vince McMahon, som senare fick sitt huvud rakat under förnedrande former. Men om den välregisserade fribrottningen kännetecknas av skrikiga kostymer och färgstarka karaktärer är sumobrottningen av mer spartansk karaktär.

Donald Trump och Shinzo Abe avrundade dagen med en måltid på en traditionell japansk grillrestaurant.

Enligt USA:s president hade han och Abe "diskuterat handel, militära frågor och många andra frågor under dagen".

– Jag tycker att vi har haft en mycket produktiv dag.

Trump anlände i lördags på det fyra dagar långa statsbesöket. På måndagen blir han den förste utländska ledare som träffar Japans nyinsvurne kejsare Naruhito.

Sumobrottarna Tosayutaka (till höger) och Toyohibiki vid en match i Toyo 2010. Bild: TT-AP

Trump rakar håret på wrestlinghöjdaren Vince McMahon efter att ha brottat ned honom utanför ringen i samband med en match 2007. Bild: Carlos Osorio/TT-AP

Sumo är en form av japansk traditionell brottning som går ut på att antingen knuffa motståndaren ur ringen (dohyo) eller fälla denne så att någon annan kroppsdel än fötterna rör vid marken.

Eftersom det inte finns några viktklasser i sumobrottningen göder sig de flesta aktiva till väldigt höga vikter.

Varje år hålls sex stora sumoturneringar i Japan, med inslag av ålderdomliga shintoistiska ritualer.

Källa: NE

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning