Kulturfondens stora pris till Jakob Höglund

Det stora kulturpriset på 30 000 euro går i år till artisten och regissören Jakob Höglund. Bild: Tage Rönnqvist

Skådespelaren och regissören Jakob Höglund får Svenska kulturfondens stora kulturpris. Prisade blir också HBL:s musikkritiker Mats Liljeroos och Estrids bokklubb.

Svenska kulturfondens stora kulturpris på 30 000 euro går i år till Jakobstadsbördiga skådespelaren och regissören Jakob Höglund, skriver Svenska kulturfonden i ett pressmeddelande.

Enligt prismotiveringen har Höglund med sin utbildning inom musik, teater och dans skapat ett eget scen- och regispråk i teatervärlden. Han går över genregränser, rör sig mellan konstarter och utmanar den traditionella teaterkonsten, lyder en del av prismotiveringen.

Höglund är sedan november konstnärlig ledare för Lilla Teatern i Helsingfors.

Läs också: "Lillan kan ligga hur mycket i framkant som helst!"

– Min målsättning är att göra konstnärlig, folklig teater. Det är fint när publiken blir tillfreds, som med Stormskärs Maja i Åbo då jag nästan dagligen fick mejl och brev från folk som hade sett föreställningen, berättade Höglund då Annika Hällsten intervjuade honom i HBL i januari 2018.

– Men viktigast är att jag själv blir nöjd. Att vara regissör är ett klurigt yrke för man kan inte lämna jobbet bakom sig när man går hem.

Läs också: Jakob Höglund leker och testar

Också kulturkritikern och musikvetaren Mats Liljeroos från Lovisa – läs intervjun med honom här – och teamet bakom barnboksprojektet Estrids bokklubb i Helsingfors uppmärksammas för sina insatser. Bägge tilldelas ett pris på 15 000 euro.

Mats Liljeroos uppmärksammas för den långa kritikergärning han gjort inom musik och musikteater.

Teamet bakom Estrids bokklubb med kulturproducenten Sanna Vuori i spetsen belönas för sin videoserie där den unga programledaren intervjuar barnboksförfattare, illustratörer och serietecknare, och pratar om böcker med andra barn.

Läs också: Hösten 2019 blev Estrids bokklubb tvåspråkig

Tre regionala pris delas ut

Även tre regionala pris om 15 000 euro delas ut.

Åbolands svenska kulturfonds pris tilldelas i år Dag Andersson, verksamhetsledare vid Finlandssvenskt Filmcentrum. Enligt prismotiveringen har Andersson bidragit till framgångar inom den finlandssvenska filmen och varit ett stort stöd för många som är verksamma inom filmvärlden i dag.

I Österbotten är det de drivande aktörerna bakom teatergruppen Unga scenkompaniet, Annika Åhman och Alexandra Mangs, som tilldelas Österbottens svenska kulturfonds pris. Enligt prismotiveringen har de under många år med kunskap, engagemang och kreativitet jobbat gränsöverskridande med teater och fördomsfritt vitaliserat teaterlivet i Svenskfinland.

Nylands svenska kulturfonds pris tillfaller kulturaktivisten Holger Wickström från Karis. Wickström är en idékläckare vars hjärta klappar starkt för hembygden, skriver Kulturfonden i pressmeddelandet. Han betecknas som en kultursnickare i ordets vidaste bemärkelse – han snickrar ihop projekt och bygger kulisser, läktare och scener, men har också bidragit till framgångar för Raseborgs sommarteater och till framväxten av evenemang som musikfestivalen Faces.

Samtidigt med kulturprisen tilldelar Svenska kulturfonden utvecklingschef Pia Stoltzenberg vid Helsingfors universitetssjukhus Anita och Nils Meinanders stipendium för medicinsk journalistik på 6 000 euro. Hon får stipendiet för sitt aktiva arbete för tvåspråkigheten och för sina insatser för kommunikation på svenska inom vården.

På grund av coronakrisen har Svenska kulturfonden flyttat alla utdelningsfester till hösten.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning